Rebelii houthi țin în șah comerțul mondial
Situaţia tensionată din Orientul Mijlociu, după ce SUA și Marea Britanie au lansat atacuri aeriene asupra unor ținte folosite de rebelii houthi, susținuți de Iran sperie pieţele financiare şi comerţul mondial. Și nu este întâmplător pentru că mare parte din transportul de marfă folosește aceasta rută pentru a ajunge în Canalul Suez.
Reacția americanilor și britanicilor vine după ce rebelii au atacat mai multe vase de transport în Marea Roșie. Astfel că, transportatorii au fost nevoiți să își schimbe traseul navelor, de frica unor noi atacuri. Ce înseamnă asta. Ei, bine, costuri cu transportul mult mai mari.
În primul rând de ce este atât de importantă Marea Roșie, mai ales, pentru noi europenii. Ei, bine, pentru că, scriu jurnaliștii de la Associated Press, 40% din comerțul Asia-Europa trece în mod normal prin zonă, inclusiv o cantitate uriașă de petrol și motorină pentru Europa dependentă de import. La fel și produsele alimentare, cum ar fi uleiul de palmier și cerealele și orice altceva adus pe nave-containere, care reprezintă majoritatea produselor manufacturate din lume.
În total, aproximativ 30% din traficul global de containere și peste 1 milion de barili de țiței pe zi se îndreaptă de obicei prin Canalul Suez, conform platformei globale de rezervări de marfă Freightos Group. Acum, multe nave ocolesc zona, aleg un traseu mult mai lung, ceea ce înseamnă evident întârzieri la livrare și costuri mai mari. Navele care vin din China evită Marea și navighează în jurul Africii și a Capului Bunei Speranțe. Asta înseamnă o săptămână, iar deseori chiar două săptămâni la în plus și crește costurile pentru transport, combustibil și multe altele.
Potrivit unor estimări oficiale, cel puțîn 90% dintre navele de containere care treceau prin Canalul Suez sunt acum redirecționate în jurul Africii. Asta deși în zona sunt nave militare care păzesc navele de transport. Acesta este situația în acest moment. Ei, bine, efectele se văd deja. Producătorul de mașini electrice Tesla, de exemplu, a declarat că trebuie să-și închidă fabrica Germaia între 29 ianuarie și 11 februarie din cauza întârzierilor în lanțurile de aprovizionare.
Mai mult, alți producători auto au anunțat că ar putea livra mașinile cu întârziere și de câteva luni din cauza unor piese care le vin în fabrici cu întârziere. Și tot legat de costuri, să nu uităm că deja costul unui container pus pe o nava din China care are ca destintie Europa a ajuns să fie deja s-a dublat și chiar mai mult. De la 1500 la 3-4000 de dolari. În aceste condiții, toate aceste lucru se vor regăsi în prețul bunurilor pe care noi le cumpăram. Sigur, în preț nu doar transportul contează, însă există acolo un cost aferent și el a crescut deja.