Reacții la planurile-cadru pentru liceu. Societatea de Geografie cere ca disciplina să facă parte din trunchiul comun în toți anii
Continuă dezbaterile pe noile planuri-cadru pentru liceu, iar reducerea numărului de ore pentru unele materii stârneşte nemulţumiri printre profesori. Societatea de Geografie din România face apel ca această disciplină să facă parte din trunchiul comun în toţi anii de liceu. Și preşedintele Academiei Române a criticat proiectul, iar Ministrul Educaţiei i-a transmis că-l invită la dialog.
Societatea de Geografie din România solicită Ministerului Educației să păstreze disciplina în trunchiul comun la clasele a XI-a şi a XII-a.
Prof. univ. dr. CORNELIU IAŢU, preşedintele Societăţii de Geografie din România: Ne uităm în jurul nostru, ba un tsunami, ba un cutremur, ba inundaţii, o erupţie vulcanică, probleme sociale, de la şomaj până la un comportament demografic denatalist, toate acestea ţin de geografie.
În propunerea făcută de minister, Geografia a rămas obligatorie în primii doi ani de liceu cu acelaşi număr de ore ca şi până acum şi a trecut în curriculum de specialitate la Filologie şi la Tehnologic.
BOGDAN CRISTESCU, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării: Elevii interesaţi din cei de la profilul Real, pentru clasa a XI-a şi clasa a XII-a, unde s-a diminuat cu o oră, pot face acest lucru prin CDOŞ. La Filiera Tehnologică, profilurile Tehnic şi Resurse naturale şi Protecţia mediului este adevărat că trunchiul comun plus curriculum de specialitate diminuează cu o oră în clasele a XI-a şi a XII-a, faţă de situaţia actuală din trunchiul comun şi curriculum diferenţiat, deoarece sunt prevăzute în disciplinele de specialitate.
Prof. univ. dr. CORNELIU IAŢU, preşedintele Societăţii de Geografie din România: Să spunem că vom câştiga, teoretic, nici aia nu este sigur, 10-15% din elevi, dar restul de 80-85% nu vor beneficia de o educaţie corespunzătoare. Evident că trebuie să schimbăm şi nişte conţinuturi la Geografie.
În dezbatere a intervenit şi preşedintele Academiei Române, care a criticat propunerile şi a acuzat o „nouă ofensivă contra istoriei și geografiei”.
IOAN AUREL POP, preşedintele Academiei Române: (…) „Specialiștii” Ministerului Educației au ajuns la părerea că și aceste firave și selectate cunoșțințe erau prea mult. (…) Este vorba aici despre o mare nedreptate, dar și despre iresponsabilitate.
Ministrul Educaţiei a reacţionat pe blogul personal şi îl invită la dialog pe preşedintele Academiei.
DANIEL DAVID, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Îl întreb pe președintele Academiei Române dacă ne place cum actualul sistem de educație ne tratează copiii și domeniile legate de identitatea națională. Mie, nu. (…) Aș vrea să văd predate conținuturi mai aerisite și relevante, cu mijloace de predare și manuale atractive.
Noile planuri-cadru vin cu ideea de autonomie şi flexibilitate pentru şcoli şi elevi, argumentează cei din echipa de lucru.
BOGDAN CRISTESCU, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării: Disciplinele nu au fost eliminate sau scoase. A fost scos caracterul obligatoriu, acelaşi, unic pentru toţi elevii în materie de conţinuturi.
Ministerul Educaţiei a primit până acum 400 de emailuri cu propuneri de modificări.
Ministrul Educației, prezent la ședința Coaliției