Reacţia Rusiei la scrisoarea SUA legată de garanţiile de securitate: În lipsa unei dispoziții din partea americană de a fi de acord cu garanții juridice ferme pentru securitatea noastră (…) Rusia va fi nevoită să reacționeze
Moscova a transmis către SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană. Rusia vrea din partea Statelor Unite şi a NATO garanții care să includă blocarea intrării Ucrainei în NATO, abţinerea de la desfăşurarea de rachete în apropierea graniţelor Rusiei şi reducerea infrastructurii militare a NATO în Europa la nivelurile din 1997.
În răspunsul său, Moscova reiterează faptul că nu există şi nici nu se planifică o invazie rusă în Ucraina. Rusia reproşează SUA că au ales să răspundă numai la ce au vrut, referitor la garanţiile de securitate ale Rusiei, la temerile Moscovei şi insistă asupra retragerii tuturor forţelor armate americane şi NATO din Europa Centrală şi de Est şi din ţările baltice.
Moscova insistă ca autorităţile de la Kiev să îndeplinească acordurile de la Minsk în ordinea în care ele sunt trecute în document.
Moscova insistă ca Kievul să poarte negocieri directe cu separatiştii din Doneţk şi Lugansk, ceea ce autorităţile ucrainene nu acceptă.
Sunt declaraţii din partea Kievului conform cărora preşedintele Zelenski doreşte o întâlnire directă cu Vladimir Putin. În răspunsul său, Kremlinul spune că nu vede scopul acestei întâlniri.
„În lipsa unei dispoziții din partea americană de a fi de acord cu garanții juridice ferme pentru securitatea noastră (…) Rusia va fi nevoită să reacționeze, în special prin punerea în aplicare de măsuri cu caracter militar și tehnic”, a scris diplomația rusă în răspunsul său la contra-propunerile americane în contextul discuțiilor privind securitatea europeană.
MAE rus a mai transmis, în răspunsul său, și disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.
„Propunerile ruse sunt un întreg global și trebuie analizate ca un întreg, fără a fi excluse unele dintre ele”, a insistat diplomația rusă.
România nu a fost menţionată explicit, ci doar tangenţial, la paragraful în care Rusia cere „retragerea potenţialelor militare, inclusiv a celor de atac, şi revenirea infrastructurii NATO la starea de fapt a anului 1997” când a fost semnat actul fundamental Rusia NATO.