Proteste în educație și sănătate, în timp ce Guvernul își asumă răspunderea pentru măsurile de austeritate. Profesorii, iritați de noile modificări
Săptămâna începe cu proteste masive în mai multe sectoare. Angajații din educație și sistemul sanitar ies în stradă chiar mâine, când Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pentru măsurile de austeritate. Profesorii sunt nemulţumiţi de creşterea normei didactice, limitarea plaților cu ora pentru activitatea de predare şi reducerea numărului de posturi de directori. În jur de 10% din pozițiile de conducere ar urma să dispară.
Cei peste 900 de directori de instituţii de învăţământ care ar putea rămâne fără funcţie din toamnă ar urma să revină la catedră, dacă Executivul va aproba modificarea pragului de elevi de la care o unitate şcolară are personalitate juridică. În prezent acest prag este de 300 de elevi şi ar urma să fie ridicat la 500.
Marian Anghel, preşedinte, Asociaţia ,,Comunitatea pentru excelenţă în management şcolar: Calculul domnului ministru nu se potriveşte cu calculul nostru. Am făcut o aproximare la nivelul judeţului nostru. Eu sunt din judeţul Olt şi acolo am numărat peste 100 de unităţi sub 500 de elevi, plus grădiniţe sub 250 de preşcolari şi doar dacă se combină între ele dispar vreo 40 şi ceva de directori. Dacă ducem la dimensiunea întregii ţări cred că proporţia va fi mai mare.

Potrivit modificărilor propuse de Executiv directorii rămaşi în funcţii ar urma să aibă o normă de predare de 14 ore. Iar plata cu ora va fi limitată.
Mariana Comăniță, director, Colegiul Naţional ,,Spiru Haret”, Bucureşti: (n.r. întrebare: Cu cât va scădea salariul având în vedere ce avem pe masă în acest moment?) Cam cu 1.500 de lei pentru că aveam ceva ore la plata cu ora.
Radu Gologan, profesor, preşedinte, Societatea de Ştiinţe Matematice: E un moment care psihologic a fost ales foarte prost. Începi o reformă dureroasă pentru ţara asta povestind întâi despre învăţământ. Mai ales atunci când spui că învăţământul e o chestiune de siguranţă naţională.
Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Eu am garantat că în situaţie de criză pot asigura salariile. Veniturile se modifică.
Şi măsura creşterii normei didactice cu două ore atrage numeroase critici.
Dan Ion Ionici, director Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timişoara: La mine la şcoală pierd cinci norme. Voi avea probleme la titulari în principal, la Limba Engleză, la catedra de socio-umane, sunt probleme şi pe zona de Biologie. Există o incomptenţă crasă la nivelul ministerului pe ceea ce se întâmplă în teritoriu.
Simion Hancescu, preşedinte FSLI: Măsura creşterii normei didactice este iresponsabilă, este cinică şi va bulversa un întreg sistem pe o miză financiară nesemnificativă.
Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Această modificare este propusă ca o modificare temporară în sensul în care vreau să o pilotăm, un ciclu de studiu, patru ani, şi vom vedea peste patru ani ce efecte a avut asupra educaţiei.
În acest context mulţi directori şi profesori îşi pun întrebarea dacă examenul de titularizare ar mai trebui organizat sau nu. E programat pe 15 iulie.