Prima caravană de detectare activă a tuberculozei din România va porni spre zonele cele mai afectate din țară

20 noiembrie 2018, 19:46

Ştefan a avut tuberculoză multidrog rezistentă, în 2011. S-a vindecat după 22 de luni de tratament greu, dar a pierdut o parte din plămân.

Pe vremea aia nu existau metode rapide de diagnostic. Şi eu am aşteptat trei luni până am primit un diagnostic corect. În momentul de faţă şi cu genul ăsta de caravane, diagnosticul poate veni mult mai repede” – vicepreşedintele Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu TBC Multidrog Rezistentă, Ștefan Răduț.

În trei minute vine diagnosticul în prima unitate mobilă de screening activ al tuberculozei de la noi. După completarea unui chestionar, se face o radiografie digitală analizată de la distanţă printr-un sistem de telemedicină.

Avem doi medici străini şi un medic român care se uită şi interpretează acele radiografii, după care recomandă ca acele persoane să dea un test de spută sau să meargă la investigaţii mai amănunţite” – asistent radiologie, Institutul „Marius Nasta”, Albert Suvac.

Pentru testul de spută, unitatea mobilă are un sistem avansat care detectează şi formele de TBC rezistente la tratamente. Cabinetul pe roţi va ajunge direct la cei mai vulnerabili, persoane fără adăpost sau care se droghează, rromi, deţinuţi, oameni săraci sau din zone izolate, fără acces la medici. Între ei, incidenţa TBC este şi de peste şapte ori mai mare decât media.

În Marea Britanie, multe cazuri de TBC au fost depistate precoce cu astfel de caravane.

La anul, România va avea patru caravane pentru depistarea activă a tuberculozei. Ministrul Sănătății a anunţat că, la anul, va fi reluat şi screening-ul din şcoli.

În fiecare an, peste 12 mii de oameni sunt diagnosticaţi cu tuberculoză. Avem cei mai mulţi bolnavi din Uniunea Europeană. În fiecare zi, trei români mor de TBC. Oricine se poate îmbolnăvi, dacă are imunitatea slăbită. De aceea, este esenţial un control la pneumolog, dacă aveţi probleme respiratorii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite