Premierul Florin Cîțu despre evaluarea în cadrul MCV: Raportul este unul pozitiv pentru România. În perioada următoare trebuie să corectăm cât mai repede greșelile legislative săvârșite cu intenție de PSD
„Marea bătălie pentru o justiție independentă este, de fapt, bătălia pentru normalitatea unei societăți democratice”, arată șeful Executivului.
„Legile și instituțiile trebuie să garanteze eficiența actului de justiție pentru cetățeni și independența sistemului judiciar”, a adăugat el.
„În perioada următoare, trebuie să corectăm cât mai repede greșelile legislative săvârșite cu intenție de PSD! Într-o guvernare eficientă, legile bune rezolvă probleme, nu generează probleme!”, a conchis premierul.
„Stabilim foarte clar că avem ca obiectiv noi, România, ideea de a ridica cât mai curând MCV. Ne-am stabilit acest obiectiv. Este important să păstrăm această linie care, repet, este una corectă, așa cum spune Comisia Europeană”, a declarat Stelian Ion.
Comisia Europeană salută progresele României în privinţa recomandărilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar „aşteaptă cu interes” ca autorităţile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, se arată într-un comunicat transmis de executivul comunitar.
„De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, se arată în comunicat.
„Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură. Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general. Este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată”, arată oficialii europeni.