Premieră în România! Populația a crescut datorită imigranților, care au depășit cu peste 85.000 de persoane numărul românilor care au părăsit țara

31 august 2023, 17:35

Bijay Shrestha este din Napal și lucrează, de cinci ani, într-un restaurant din București. Aici a învățat cum să devină bucătar. Spune că s-a obișnuit la noi și, mai nou, a început să vorbească românește.

Dar începutul nu a fost deloc ușor. Doar ca să obțină viza a fost nevoit să meargă, două zile, până în India, pentru că ţara noastră nu are ambasadă în Nepal. Toate formalitățile au durat peste șase luni. Acum, vrea să mai lucreze câțiva ani în București, până când vă strânge suficienți bani că sa deschidă un restaurant în ţara natală.

Numai în industria ospitalității, numărul muncitorilor străini a crescut atât de mult încât a ajuns să reprezinte peste 20% din totalul forței de muncă, spun reprezentații sectorului. Managerii îi angajează pentru că nu găsesc români care să accepte aceleași condiții.

Daniel Mischie, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor din România: Ei sunt predispuși la a munci mai mult. Avem nevoie din ce în ce mai mult de astfel de lucrători și de o eficientizare a procesului de admisie, de recrutare a lucrătorilor non-europeni în România”.

Odată cu numărul tot mai mare de imigranți și situația demografică s-a îmbunătățit.

Pentru prima dată, anul trecut, fenomenul de imigrare a reprezentat principalul factor care a contribuit la creșterea populației țării. Numărul imigranților l-a depășit pe cel al emigranților cu peste 85.000 de persoane, arată datele Instititului Național de Statistică.

Remus Anghel, sociolog, prof. univ. dr., Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative: “Imigrația către România ține esențialmente de creșterea economică de aici. Și de cererea de forță de muncă în anumite sectoare. Pentru că noi nu vorbim de persoane înalt calificate care vin în Romania cu sutele de mii”.

Specialiștii în recrutare se așteaptă ca fenomenul imigraţiei să ia amploare și consideră că sunt necesare politici de integrare astfel încât nou-veniții să depășească mai ușor diferențele culturale.

Părerile românilor sunt împărțite:

– „Dacă ei sunt, săracii, plecați de acolo trebuie să-i și primim”

– “O să ne trezim cum este restul Europei, cu mari probleme de integare socială”.

– „Trebuie să crească gradul de securitate pentru că nu știm cine intră”.

Populația rezidentă a fost de peste 19  milioane la 1 ianuarie, mai mare cu peste 9.000 de persoane față de 1 ianuarie 2022, arată datele Instititului Național de Statistică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite