Prețul gigacaloriei pentru bucureșteni rămâne neschimbat, dă asigurări Primăria Generală
De luna aceasta, în Capitală, termoficarea îi costă mai mult pe producători.
Costul gigacaloriei ar urma să fie completat și cu tarifele de transport și distribuție de la Termoenergetica.
Astfel, în această iarnă, gigacaloria ar putea să coste peste o mie de lei. Deocamdată se fac calcule.
Claudiu Crețu, director Termoenergetica: Am primit decizia de majorare a preţului la ELCEN, iar în următoarea săptămână estimăm că vom avea preţul final al gigacaloriei.
Bucureștenii plătesc în acest moment cel mai mic preț pentru o gigacalorie, aproximativ 350 de lei. Primăria Capitalei spune că un tarif mai mare nu ar trebui să-i sperie.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: Nu este oficial în acest moment. Din acești 1150 de lei cetățenii bucureșteni vor plăti 350 și Primăria Municipiului București, 800.
Explicația nu-i „încălzește” deloc pe bucureștenii care locuiesc la bloc. Nu-i zi în care, la robinet, apa caldă să fie mai mult rece, iar caloriferele să nu se încălzească deloc.
Mihai Mereuță, Preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”: E o păcăleală, că tot noi plătim de la 350 prin taxe, contribuții și alte nebunii să îndrăznești să vii cu o gigacalorie peste o mie de lei, mi se pare ireal. Nu e făcută din apă parfumată.
Pentru a păstra prețul de acum al gigacaloriei, Primăria Capitalei a calculat că anul viitor ar trebui să plătească subvenții de aproximativ 1,6 miliarde de lei.
Dacă nu va reuși, bucureștenii vor rămâne și fără căldură, și fără apă caldă.
Primăria are deja o datorie la Termoenergetica de aproape 800 de milioane de lei. Însă instituția condusă de Nicușor Dan caută în continuare soluții pentru plata sumelor restante.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: Așteptăm în continuare suportul Guvernului.
În prezent, Termoenergetica furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, în care locuiesc peste 1,2 milioane de bucureșteni.