Povestea celui mai mare pod suspendat construit vreodată în România. Experții japonezi l-au proiectat să reziste 120 de ani

6 iulie 2023, 18:46

Muream și credeam că nu mai trec pe podul ăsta!

Podul suspendat de la Brăila are o lungime de aproape 2 kilometri și o deschidere de 1.120 de metri. Este cel mai mare din România și al treilea ca mărime din Europa, destinat exclusiv traficului rutier.

În afară de deschiderea principală, construcția are și două deschideri laterale pe malul Brăila și malul Tulcea. De o parte și cealaltă sunt două viaducte de acces cu o lungime de 110 m fiecare.

Cele două turnuri ale podului ajung la 192 de metri, fiind cele mai înalte construcții din România.

Pilonii principali sunt goi pe interior și dotați cu lifturi și scări de acces pentru mentenanță.

25.000 de tone de oțel beton și peste 200.000 de metri cubi de beton se află în acest pod.

A fost nevoie de aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, cât să înconjoare Pământul de două ori. Firele subțiri de oțel au fost împletite și au format 16 toroane care alcătuiesc două cabluri principale, cu o lungime de doi kilometri fiecare. Greutatea totală a celor două cabluri este de peste 6.700 tone.

De cele două cabluri principale, cu ajutorul a câtorva sute de tiranți, sunt prinse segmentele metalice ale tablierului. Fiecare are o greutate medie de 250 de tone.

În total, sunt 86 de segmente care cântăresc aproape 21 de mii de tone.

Lucrările estimate să înceapă în decembrie 2018 au demarat abia în 2019 și aveau termen inițial de finalizare anul 2021.

CITEȘTE și Cel mai mare pod peste Dunăre, deschis circulației. Klaus Iohannis: Infrastructura de transport trebuie să rămână prioritatea zero. Ne dorim cu toții o Românie mai conectată, cu drumuri mai bune, mai multe și mai sigure

Două companii din Italia și Japonia au lucrat 12 luni la proiectare și 36 de luni la execuția construcției. Pe parcurs însă, problemele s-au ținut lanț.

În 2022, termenul a fost amânat din nou.

Într-un final, podul a căpătat contur, iar luna trecută a fost supus testelor de greutate. 60 de camioane încărcate la capacitate maximă au traversat structura.

Podul peste Dunăre a costat 500 de milioane de euro, fonduri europene și de la bugetul de stat, și include construcția a 23 de kilometri de drumuri de legătură.

Experții japonezi l-au proiectat să reziste 120 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite