Polonia nu exclude ideea de a trimite trupe în Ucraina. „Nu-i vom arăta lui Putin ce cărţi avem. Să-l lăsăm să se întrebe ce vom face”

6 mai 2024, 12:06

Polonia nu respinge ideea de a trimite trupe în Ucraina și salută viziunea strategică a președintelui Franței. În repetate rânduri, Emmanuel Macron a declarat că, pentru a-l învinge pe Putin, nu trebuie exclus niciun scenariu. Așadar, nici ideea ca Occidentul să trimită trupe în țara invadată de ruși.

Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe: „Sperăm că preşedintele Putin nu va fi atât de nechibzuit încât să atace un stat membru NATO, dar a fost suficient de nechibzuit şi a atacat Ucraina, fapt pentru care a fost condamnat de către Adunarea Generală a ONU, iar acum e pus sub acuzare pentru crime de război. E corect să-l lăsăm pe Putin să se întrebe ce vom face, şi nu să-i dăm asigurări că sunt anumite lucruri pe care nu le vom face. Apreciez curajul strategic al preşedintelui Macron. Nu-i vom arăta lui Putin ce cărţi avem. Să-l lăsăm să se întrebe ce vom face.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina, apreciind într-un interviu publicat joi de The Economist că va trebui să „ne punem problema” dacă Moscova „va reuşi să străpungă linia frontului” şi dacă autorităţile de la Kiev o cer, informează AFP.

„Dacă ruşii reuşesc să străpungă linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană – ceea ce nu este cazul astăzi – ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, a declarat preşedintele francez săptămânalului britanic.

„A exclude acest lucru a priori înseamnă a nu învăţa lecţiile ultimilor doi ani”, în condiţiile în care ţările NATO au exclus iniţial să trimită tancuri şi avioane în Ucraina, iar în cele din urmă s-au răzgândit, a adăugat el.

Şeful statului francez a provocat o controversă la sfârşitul lunii februarie, afirmând că trimiterea de trupe occidentale pe pământul ucrainean nu trebuie „exclusă” în viitor. El a explicat că doreşte să restabilească „ambiguitatea strategică” în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei.

Majoritatea ţărilor europene, precum şi Statele Unite, s-au distanţat în mod clar de remarcile sale, chiar dacă de atunci unele au făcut un pas în această direcţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite