Tensiuni în piețele valutare. Evoluția monedelor regionale în raport cu euro

27 mai 2024, 09:34 (actualizat 27 mai 2024, 09:36)

În ultimii cinci ani, piețele valutare au fost marcate de evenimente majore precum pandemia COVID-19, care a paralizat economiile globale, izbucnirea unui conflict armat în Europa și creșterea abruptă a prețurilor materiilor prime.

În acest context, ratele dobânzilor au atins minime istorice, pentru că apoi să crească semnificativ. Aceste schimbări au generat volatilitate și tensiuni în piețele valutare, oferind oportunități și provocări semnificative pentru investitori, conform unei analize realizate de Conso.ro.

Pe 10 mai 2019, valoarea unui euro era de 323 forinți maghiari, 430 zloți polonezi, 25,7 coroane cehe sau 4,76 lei românești.

Cinci ani mai târziu, în 10 mai 2024, situația se prezenta astfel: un euro valora 387 forinți, cotația pentru zlot a rămas neschimbată la 430 zloți/euro, în timp ce coroana cehă s-a apreciat, un euro fiind schimbat acum pentru 24,9 coroane.

În România, leul s-a depreciat ușor, un euro fiind cotat la 4,97 lei. Am văzut că acest curs este de câteva săptămâni bune la noi în țară. După ce tragem linie, comparativ cu acum cinci ani, forintul s-a depreciat cu 19%, leul românesc cu 4,4%, în timp ce coroana cehă s-a apreciat cu 3,1%. Zlotul polonez a rămas stabil în raport cu euro. Deci doar noi și maghiarii am avut de suferit în ultimii ani.

Deși unele monede regionale au înregistrat aprecieri în termeni reali față de euro în ultimii ani, investitorii trebuie să fie conștienți de volatilitatea și riscurile asociate pentru fiecare țară în parte.

Evenimente neprevăzute, cum ar fi conflicte geopolitice sau fluctuații ale prețurilor materiilor prime, pot influența dramatic cursurile valutare.

Prin urmare, este esențial că aceștia să abordeze cu prudență piața valutară și să ia în calcul atât oportunitățile, cât și incertitudinile care pot apărea pe parcursul unei perioade de timp.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite