Plângere la DNA în cazul examenului de admitere de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din București. Părintele unui candidat: Acest concurs a fost organizat în afara legii
Scandalul admiterii la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie. Candidaţii care contestă rezultatele şi părinţii acestora au depus plângere la DNA miercuri dimineaţă. Ei susţin că reprezentanţii universităţii sunt vinovaţi pentru punctarea injustă a sute de lucrări.
Grupul contestatarilor rezultatelor examenului de admitere de la Facultatea de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, din Capitală, adică părinți și candidați au mers miercuri dimineață la Direcția Națională Anticorupție și fac plângere penală îndreptată împotriva conducerii universității. Ei fac asta pentru abaterile grave și acțiunile care au dus la notarea incorectă și injustă a sure de lucrări, pentru refuzarea drepturilor la publicarea baremului de corectare, la contestare, la recorectarea lucrărilor contestate și la publicarea noilor note.
Tiberiu Almaghe, părinte: Acest concurs a fost organizat în afara legii, inclusiv metodologia lor (n. r. reprezentanții universității) este încălcată la toate capitolele cu care ei se apără. Este o metodologie care are extraordinar de multe lacune. Spun că e în afara legii pentru că nu respectă nicio lege din cadrul organizat pentru învățământul universitar. Sunt minim 16 săli, vorbim de 400 și ceva de copii din sălile respective, iar în aceste săli s-a făcut desecretizarea lucrărilor prin două proceduri diferite. (…) Avem 10 grupuri de câte doi candidați care au note perfect identice. Nu are cum un astfel de caz să rămână neanchetat și necercetat.
Andra Tudor, candidat admis, apoi respins la Arhitectură: Am fost admisă și apoi respinsă cu 6.95, duminică, sărbătorisem. (…) Ăsta e visul meu și apoi aflu că am fost respinsă. Mi-am stricat viitorul, doi ani de meditații. A fost groaznic.
Luca Melente, candidat admis, apoi respins la Arhitectură: Nu e transparent și nu știu de ce am picat, nu știu dacă alții au intrat pe drept, nu știu dacă alții meritau să intre și e frustrant. Am înțeles că mai intră doi, trei, pe pile, dar nici chiar așa.
Totul a început la examenul de admitere de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, în sesiunea de vară. Au fost publicate rezultatele, atunci părinții și candidații au sesizat mai multe nereguli. Au făcut contestații, universitatea a admis că a existat o eroare informatică. Așa că a refăcut clasamentele și a publica un nou clasament. În urma acestuia, unii candidați care inițial au fost admiși s-au trezit respinși, sau invers.
Nemulțumirea a persistat în rândul candidaților. Contestațiile, spune conducerea universității, pot fi făcute, dar de 30 de ani aceasta este metodologia – contestațiile nu modifică nota decât dacă există erori umane sau informatice, așa cum s-a întâmplat.
În urma scandalului de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism din Capitală, inclusiv Ministerul Educației a reacționat și a trimis Corpul de Control. Rezultatele anchetei sunt încă în așteptare.
De asemenea, părinții spun că se gândesc să facă plângere la DIICOT. Miercuri la prânz vor organiza și o conferință de presă.
Tiberiu Almaghe, părinte: Specialiștii din grupul nostru, împreună cu cele două case de avocatură care ne-au asistat pentru cele două demersuri diferite, penal și civil, spun că în momentul în care s-au aflat datele concrete despre desecretizarea lucrărilor în cel puțin 16 săli, dintre care în 14 în mod perfect identic, procedura de secretizare a fost respectată de supraveghetori – nu poate fi făcută de un singur om, nu poate fi făcut de un grup. Apoi, corectarea în sine arată că este un grup organizat. Nu vrem să suprapunem cercetările penale, pentru că DIICOT cercetează alte cazuri decât DNA. Dar suntem pregătiți în orice moment.