Plan de austeritate: Guvernul obligat să aleagă între restructurări și taxe mai mari
Fără reducerea cheltuielilor, Guvernul ar putea fi nevoit să crească taxele, a avertizat preşedintele interimar al României – Ilie Blojan. Imediat, premierul le-a transmis celor 16 miniştri un avertisment dur: fac restructurări sau vor plăti politic.
Îngrijorările de la vârf se lovesc însă de un zid. Cei mai mulţi miniştri nu au anunţat nicio reformă, iar concedierile de la Parlament sunt tot la stadiul de promisiune.
Discuțiile despre reducerea cheltuielilor s-au intensificat, în contextul în care România are pe primele două luni ale anului un deficit de 1,58%. Cheltuielile de personal au crescut cu 16% față de 2024, iar cheltuielile cu dobânzile au crescut cu o treime.
Preşedintele interimar al României spune că anul trecut România a împrumutat un miliard de euro săptămânal, iar decontul va veni curând. Bolojan a dat un semnal ferm: trebuie acţionat urgent în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor.
Ilie Bolojan, președintele interimar: Orice fel de trepidaţie, orice fel de recesiune ne va duce în situaţia, gândiţi-vă, de a nu mai primi credite. Sau ne reducem cheltuielile de funcţionare, sau creştem taxe şi impozite.
Imediat după avertismentele acestuia, premierul a anunţat că trimite Corpul de Control la toate cele 16 ministere.
,,Nu am glumit, iar cei care nu au tratat cu toată seriozitatea această problemă vor răspunde politic”, a ameninţat prim-ministrul.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: O să vină într-o perioadă foarte scurtă fiecare cu planul de comasare.

Până acum, puţini miniştri au anunţat public ce reduceri fac. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a început cu eliminarea bonusurilor uriaşe de la Romsilva, după ce s-a dovedit că un angajat a primit la ieşirea la pensie 260.000 de lei net.
Marius Dan Șiulescu, director general, Romsilva: Am redus consumul de carburant, am redus cheltuielile. Nu mai acordăm anumite beneficii care erau acordate salariaţilor. Cu cât aţi redus cheltuielile, ca procent? Peste 60 de milioane de lei.
La Ministrul Energiei, cheltuielile salariale vor scădea cu 25%, adică 10 milioane de lei anual.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Am redus cheltuielile cu carburantul pentru maşinile ministerului cu 35% în ultimele două luni. Şi am atribuit o licitaţie pentru montarea de sisteme de monitorizare pentru maşinile ministerului pentru a ne asigura că toate deplasările sunt în interes de serviciu.
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a plâns în plenul Senatului de rezistenţa unora la reformă.
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan: Reforma are foarte multe frâne în special din cauza angajaţilor din instituţiile statului, trăiesc asta pe pielea mea în fiecare zi.
Nu există informaţii publice despre ce reduceri au în vizor ceilalţi miniştri.
În plus, reorganizarea agenţiilor şi autorităţilor din subordinea Guvernului, anunţată acum o lună, bate pasul pe loc. Nici la Senat şi Camera Deputaţilor nu au început efectiv restructurările anunţate.