Pisica ta te ascultă mai mult decât crezi. Felinele trag cu urechea la conversațiile noastre și asociază imagini cu cuvinte mai bine decât bebelușii

27 octombrie 2024, 09:23 (actualizat 27 octombrie 2024, 10:51)

Fără să fie dresate în acest scop, animalele – la fel ca bebelușii umani – par să dobândească abilități de bază ale limbajului uman doar ascultându-ne vorbind. Pisicile învață să asocieze imagini cu cuvinte chiar mai repede decât o fac bebelușii, conform unui studiu publicat luna aceasta în Scientific Reports.

Aceasta înseamnă că, în ciuda tuturor aparențelor contrare, prietenii noștri felini cu blană ar putea, de fapt, să asculte ceea ce spunem.

Pisicile au o istorie lungă alături de noi – aproximativ 10 000 de ani la ultima numărătoare, potrivit lui Brittany Florkiewicz, un psiholog evoluționist de la Lyon College care nu a fost implicată în studiu. „Așa că este logic să poată învăța aceste tipuri de asociații”.

Pisică/Foto: Profimedia Images

În ultimii 5 ani, oamenii de știință au descoperit multe despre modul în care pisicile răspund la limbajul uman. În 2019, o echipă din Tokyo a arătat că pisicile își „cunosc” numele, răspunzând la acestea prin mișcarea capului și a urechilor într-un anumit mod.

În 2022, unii dintre aceiași cercetători au demonstrat că animalele pot „potrivi” fotografii ale membrilor familiei lor umane și feline cu numele lor respective.

Pisicile, mai bune decât bebelușii la a învăța să asocieze cuvinte cu imagini. Cum „keraru” și „parumo” lasă felinele perplexe

Am fost foarte surprinsă, deoarece acest lucru înseamnă că pisicile sunt capabile să tragă cu urechea la conversațiile umane și să înțeleagă cuvinte fără niciun dresaj special bazat pe recompensă”, spune Saho Takagi, cercetător în științe cognitive comparative la Universitatea Azabu și membră a studiului din 2022. Ea s-a întrebat dacă nu cumva pisicile sunt „echipate natural” să învețe limbajul uman.

Pentru a răspunde la această întrebare, Takagi și colegii ei au dat unui număr de 31 de pisici adulte de companie – inclusiv 23 care erau date spre adopție la cafenele pentru pisici – un tip de test de cuvinte conceput pentru bebelușii umani. Oamenii de știință au așezat fiecare pisicuță în fața unui laptop și au arătat animalelor două imagini animate de desene animate timp de 9 secunde, difuzând în același timp înregistrări audio ale îngrijitorilor lor care spuneau de patru ori un cuvânt inventat.

Cercetătorii au redat cuvântul fără sens „keraru” în timp ce pe ecran apărea un unicorn alb-albastru care creștea și se micșora, sau „parumo” în timp ce un soare de desene animate cu fața roșie creștea și se micșora. Pisicile au urmărit și au auzit aceste secvențe până când s-au plictisit – moment semnalat de o scădere cu 50% a contactului vizual cu ecranul. Apoi, echipa a oferit animalelor o scurtă pauză și a rulat imaginile pe ecran de încă patru ori. În această rundă, însă, a existat o răsturnare de situație: jumătate din imagini au fost însoțite de cuvântul audio „greșit” – keraru pentru Soare și parumo pentru unicorn.

Pisicile asociază cuvinte cu imagini mai bine decât bebelusii/Profimedia Images

Vizibil perplexe, pisicile au petrecut în medie cu 33% mai mult timp uitându-se la ecran atunci când auzeau astfel de contradicții – semn că au învățat să asocieze cuvintele originale cu imagini, spune Takagi. „Unele pisici chiar se uitau la ecran cu pupilele dilatate în timpul condiției „schimbate””, spune ea. „A fost drăguț să văd cât de serios au participat la experiment.”

Surprinzător, cele mai multe pisici au învățat fiecare asociere cuvânt-imagine după doar două lecții de 9 secunde. În schimb, majoritatea bebelușilor umani de 14 luni au nevoie de patru lecții de 15 secunde, inclusiv să audă fiecare cuvânt de șapte ori pe lecție, față de patru. „Pisicile sunt atente la ceea ce spunem în viața de zi cu zi – și încearcă să ne înțeleagă – mai mult decât ne dăm seama”, explică Takagi.

Cu toate acestea, rezultatele nu înseamnă neapărat că bebelușii umani învață mai greu cuvintele decât prietenii noștri felini, spune Janet Werker, psiholog de dezvoltare la Universitatea British Columbia. În ciuda faptului că testul pentru pisici a fost modelat după unul pe care ea și colegii săi l-au conceput la sfârșitul anilor 1990 pentru bebeluși, există totuși diferențe notabile în metode.

De exemplu, pisicile din studiul lui Takagi au auzit cuvinte de trei silabe rostite în mod foarte exagerat de către îngrijitorii lor, în timp ce bebelușii au auzit cuvinte de o silabă rostite cu o serie de intonații de o voce necunoscută.

De asemenea, datele nu permit o comparație directă cu învățarea cuvintelor la câini, spune Shany Dror, cercetător cognitiv de la Universitatea din Viena care nu a fost implicat în studiu. Proprietarii de câini spun că patrupedele lor cunosc, în medie, 89 de cuvinte, iar studiile lui Dror arată că câinii învață rapid cuvinte noi, pot învăța până la 12 cuvinte noi pe săptămână și și le pot aminti timp de cel puțin 2 ani.

Cu toate acestea, aceste constatări rezultă, de asemenea, din configurații științifice foarte diferite, cum ar fi sondajele efectuate în rândul proprietarilor, care se bazează pe comanda de căutare – un lucru pe care pisicile adesea nu sunt dispuse să îl facă.

Pisicile par să învețe asociații de cuvinte fără niciun fel de antrenament sau promisiune clară de recompensă – la fel cum bebelușii învață limbi străine, spune Takagi.

Pentru Dror, totuși, comparațiile cu alte specii nu contează. „Ceea ce este cu adevărat relevant este faptul că [pisicile] o fac”, spune ea. „Iar pentru mine, asta este cel mai interesant”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite