Pierderi uriașe pentru armata rusă: 80.000 de soldați doar în septembrie și octombrie

9 decembrie 2024, 09:37 (actualizat 9 decembrie 2024, 13:12)

Deși aruncă în luptă mii de soldați, Rusia înaintează extrem de greu în Ucraina. Iar pierderile sunt uriașe. Între 1200 și 1500 de militari ruși mor sau sunt răniți în fiecare zi pe front. Pe de altă parte, Ucraina se confruntă cu lipsa de soldați din cauza unei mobilizări deficitare dar și a unor dotări slabe, arată o analiză semnată Armand Goșu.

 Rusia a reușit să ocupe ilegal 18% din teritoriul ucrainean.

Astfel, în ciuda câștigurilor obținute în urma accelerării ofensivei, Rusia controlează doar două treimi din regiunea Donețk, invadată în aprilie 2014, aproximativ 70% din regiunea Zaporojie și aproximativ 60% din Herson.

Din februarie și până la 24 noiembrie 2024, armata rusă a ocupat aproximativ 4.000 km2 potrivit unor evaluări ale publicației Meduza. O victorie bazată pe superioritatea numerică, a tehnicii de luptă, a muniției și armamentului Rusiei. Dar câștigul de teren a adus și pierderi uriașe chiar mult prea mari în comparație cu rezultatul, spun unii analiști militari.

Doar în septembrie și octombrie, trupele rusești ar fi pierdut aproximativ 80.000 de soldați pe câmpul de luptă, conform estimărilor Institutului pentru Studiul Războiului, pentru 1500 km2. Mai exact, Rusia a înregistrat o pierdere medie de 53 de oameni pentru fiecare  kilometru pătrat cucerit. În ciuda creșterii stimulentelor financiare la semnarea contractelor și a adoptării legii prin care soldaților care luptă în Ucraina li se șterg datoriile bancare de până la 10 milioane de ruble, ritmul de recrutare nu a reușit să înlocuiască pierderile. Si pierderile de echipament militar sunt mari.

Potrivit site-ului de analiză Oryx, doar în luna octombrie armata rusă a pierdut 253 de vehicule de luptă pentru infanterie, 103 tancuri, 41 transportoare blindate, patru avioane și un elicopter. Și chiar dacă producția de proiectile de artilerie a crescut până la trei milioane de unități pe an, armata rusă a folosit 12 milioane de obuze în Ucraina, majoritatea fiind furnizate de Coreea de Nord, efortul se simte.

De la sfârșitul lui 2023, rușii au presat mai multe sectoare ale frontului, subțiind forțele ucrainene. În octombrie, rușii au capturat Selidovo și Vuhledar. Ca să poată încercui Pokrovsk, punct strategic important în vestul regiunii Donețk, rușii trebuie să preia controlul localității Kurahovo. Ofensiva a început în 2023, dar s-a accentuat după ocuparea Avdiivka, pe fondul acutei lipse de echipament și muniție cu care se confrunta armata ucraineană.

Până în iunie 2024, superioritatea armatei ruse era de 20:1 în privința focului de artilerie. Rușii au renunțat la un atac frontal asupra Pokrovsk din cauza lipsei vehiculelor blindate. Asta s-a datorat utilizării eficiente de către ucraineni a dronelor.

Cu sprijinul Chinei, Iranului și Coreei de Nord, bine echipați, cu muniție la discreție, rușii au atacat în grupuri mici, care avansează câte puțin, sub protecția liniilor de copaci. Mai nou rușii forțează râul Oskol pentru a ajunge la nord la Kupiansk.

Problema resurselor este reală, armata ucraineană are nevoie de mult mai mulți soldați. La fel cum are nevoie de arme, muniție, tehnică de luptă, pe care aliații întârzie să le livreze. Cel mai demoralizant lucru este însă discuția în curs despre planurile de înghețare a războiului, despre un Minsk 3.0, despre cedări teritoriale în favoarea Rusiei, despre amânarea integrării Ucrainei în lumea occidentală. Demoralizează nu doar conducerea politică și ierarhia militară, ci întregul popor ucrainean. Iar asta generează nu doar probleme de recrutare, ci și de disciplină în cadrul armatei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite