Peste 11 mii de români şi-au cumpărat vechime pentru pensie
Un bucureştean de 62 de ani a lucrat în construcţii, vânzări şi contabilitate. A venit la Casa de Pensii să-şi cumpere 2 ani şi 8 luni de vechime. Îl costă peste 9 mii de lei, dar aşa va avea o pensie mai mare.
O altă persoană a aflat că firma de pază la care lucra nu i-a achitat mereu contribuţia pentru pensie. Familia vrea să se împrumute ca să plătească pentru un an şi 8 luni.
Doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în România pot cumpăra vechime. Trebuie să declare că nu sunt pensionari, nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii şi nu erau obligaţi să cotizeze la pensii în perioada pentru care plătesc.
Legea e benefică pentru toate categoriile de vârstă, însă vine mai mult în ajutorul persoanelor vârstnice. Sunt persoane care nu au lucrat în ultimii 5 ani sau care au lucrat fără forme legale şi nu au reuşit să-şi atingă pragul minim de 15 ani de cotizare, astfel încât să poată ieşi la pensie.
Se poate plăti doar pentru ultimii cinci ani. Contribuţia se calculează în funcţie de salariul minim, dar se poate achita şi peste acest venit. Pentru cinci ani, se achită minimum 16.000 de lei.
335 de arădeni au cumpărat, în total, aproape 500 de ani de vechime. Au plătit la Casa de Pensii peste un milion şi jumătate de lei. 328 de lei e suma cea mai mică.
În toată ţara, peste 11 mii de persoane au încheiat contracte de asigurare conform legii 186 şi au achitat, în total, aproximativ 60 de milioane de lei. Vechimea mai poate fi cumpărată doar până pe 27 aprilie. După această dată, dacă termenul nu va fi prelungit, contribuţiile la pensie vor putea fi plătite doar pentru viitor, conform legii 263, lunar sau anticipat pe cel mult un an.
CONTRACTE PENTRU PENSIE (sursa: CNPP)
Bucureşti 1.441
Constanţa 561
Prahova 512
Galaţi 431
Timiş 420
TOTAL NAŢIONAL: 11.000 contracte, aprox. 60 milioane lei.