Peru deplânge moartea scriitorului Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură

Peruanii au deplâns luni moartea scriitorului Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură şi fost candidat la preşedinţia Peru, informează Reuters.
Guvernul din Peru a decretat luni zi de doliu naţional în semn de omagiu pentru Vargas Llosa, ”o personalitate de prestigiu naţional”, în timp ce fanii scriitorului au depus flori în faţa reşedinţei sale din cartierul rezidenţial Barranco din Lima.
Scriitorul a murit duminică la Lima la vârsta de 89 de ani, înconjurat de familie. Familia a anunţat că scriitorul va fi incinerat, conform dorinţelor sale, şi că nu va exista o ceremonie publică.
Mario Vargas Llosa ”este o personalitate recunoscută la scară universală, a cărui operă a contribuit la recunoaşterea mondială a literaturii şi culturii peruane”, a precizat guvernul într-un decret semnat de preşedinta Dina Boluarte.
Preşedinta a mers luni după-amiază la locuinţa scriitorului pentru a prezenta condoleanţe familiei lui Vargas Llosa.
Alvaro Vargas Llosa, fiul scriitorului, la rândul lui un binecunoscut comentator politic, a precizat pentru reporterii reuniţi în faţa locuinţei scriitorului din Barranco că familia doreşte să-şi exprime recunoştinţa către oamenii din toate părţile lumii care au transmis condoleanţe.
Mario Vargas Llosa este recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai ”boom-ului” literar latino-american din secolul al XX-lea, autorul unei opere vaste, care analizează realităţile sociale şi politice ale regiunii.
A fost recompensat cu premiul Nobel în 2010 graţie unor romane ca ”La tía Julia y el escribidor” („Mătuşa Julia şi condeierul”), ”Lituma en los Andes” (”Lituma în Anzi”) şi ”La guerra del fin del mundo” (”Războiul sfârşitului lumii”).
În 1990 a candidat la preşedinţia Peru, dar a fost devansat de Alberto Fujimori, inginer agronom. Ulterior Llosa s-a mutat în Spania.
Preşedintele spaniol Pedro Sanchez a deplâns moartea scriitorului şi şi-a exprimat ”gratitudinea ca cititor pentru imensa sa operă, pentru atât de multe cărţi esenţiale pentru înţelegerea vremurilor în care trăim”.
sursa Agerpres