„Pentru sănătate trebuie să așteptăm”. Spitale cu zeci de medici lipsă. Cazul județului Mehedinți. „În Severinul ăsta nu merită să mai trăim. Mai bine muncim, murim, dar la spital să nu ajungem”
„Este jalnic. Suntem de la ora 08.00. Cu dureri, nu mai putea sta în picioare, și ne-a băgat la ora 10.30„.
La Unitatea de primiri urgențe a celui mai mare spital din Drobeta-Turnu Severin, cazurile mai puțin grave rămân și peste 3 ore în sala de așteptare. Medicii sunt depășiți de numărul de pacienți.
„Trebuie să așteptăm, nu avem încotro. Pentru sănătate, da, trebuie să așteptăm.”
„În Severinul ăsta nu merită să mai trăim. Mai bine muncim, murim, dar la spital să nu ajungem.”
Conducerea spitalului estimează că un medic ajunge să consulte și 80 de pacienți în 12 ore, cu mult peste orice normă.
Secția UPU funcționează cu 11 medici, dar ar avea nevoie de 17.
Nu sunt medici suficienți nici în alte secții ale spitalului. Cele mai mari probleme sunt însă la Neonatologie. Conducerea spitalului spune că așteaptă urgent baza legală pentru a face angajări.
Elena Bololoi, purtător de cuvânt, Spitalul Judeţean Drobeta-Turnu Severin: „Dacă se mai întârzie, suntem puși în situația de a nu mai asigura urgența pe toate specialitățile. (…) Observăm că medicii care s-au adresat spitalului nostru și și-au exprimat dorința de a se angaja deja se orientează spre spitale private.„
La Spitalul Municipal din Orșova, situația este și mai gravă. Sunt secții în care mai există doar un medic, așa că se lucrează sub presiunea suspendării activității în secția respectivă. Inclusiv la ATI și la Obstetrică Ginecologie se lucrează astfel.
Adrian Cican, manager, Spitalul Orşova: „Noi maternitatea o avem nefuncțională. Dar aici e din cauza medicului, care are probleme de sănătate, nu din alte cauze tehnice. (…) Este extrem de greu pentru spitalele mici.„
Există și un alt fenomen de care tot vorbesc șefii spitalelor mici: după ce își fac rezidențiatul aici, medicii tineri pleacă. Preferă să lucreze în spitale mari și mai bine dotate, sau chiar la privat.