Peste două milioane de români au boală cronică renală, care le pune în pericol viețile
E de neînchipuit câţi români riscă să moară brusc de inimă, fără să ştie că li se trage de la rinichi. Peste două milioane au boală cronică renală, iar cei mai mulți nu sunt diagnosticaţi. Analizele care arată dacă rinichii au probleme sunt gratuite prin medicul de familie, dar trebuie făcute. Pacienţii au lansat o campanie de informare care poate salva vieţi.
Alina se simţea bine şi nu-şi făcea analize. A aflat la urgenţă că-i cedaseră rinichii. Un transplant renal a salvat-o, la 39 de ani.
Alina Spîrleanu, pacientă cu transplant renal: „Singurele simptome sau singurul au fost nişte crampe musculare foarte puternice noaptea. Şi această hemoragie nazală”.
Alina a avut noroc. Mulţi se sting fără să ştie cauza: boala cronică de rinichi.
Gheorghe Tache, președinte, Asociația Transplantatilor din România: „O simţi doar atunci când e în stadiu avansat, iar semnele pe care ţi le dă sunt tot unele ascunse: stare de oboseală, de vomă, greaţă, lipsa poftei de mâncare, etc.”
Rinichii nu doar elimină toxinele din corp, ci reglează multe alte funcţii. De ei depinde şi sănătatea vaselor de sânge şi a inimii.
Dacă boala cronică e în stadiu avansat, apar probleme în tot organismul, de la tensiune mare, aritmii şi sângerări, până la fracturi, gastrită şi alte afecţiuni.
Pentru a nu ajunge la dializă şi transplant, e nevoie de tratament şi de un stil de viaţă sănătos, cu hidratare, mişcare şi hrană adecvată, fără alcool şi tutun.
Ismail Gener, președinte, Societatea Română de Nefrologie: „Un pacient cu boală cronică de rinichi are risc de a deceda prin boală cronică vasculară de patru ori mai mare decât de a ajunge la dializă sau transplant. Inclusiv pacienţii în stadii incipiente îşi dublează, triplează riscul de mortalitate cardiovasculară.”
Valeria Herdea, președinta CNAS: „Din păcate, depistarea lor este de multe ori în fază tardivă. Fiecare om din ţara asta are posibilitatea să meargă o dată pe an la medicul de familie, în scop preventiv.”
Analizele care depistează boala cronică de rinichi sunt gratuite, prin medicul de familie.
Dr. Florina Bajdu, medic de familie, SNMF: „O parte din pacienţi iau în derâdere aceste investigaţii. Se bazează că se simt bine, aparent.”
Cei mai expuşi sunt pacienţii cu diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare şi obezitate. Şi pastilele pentru dureri luate în exces afectează rinichii.
Se estimează că peste 300 de mii de români au forme cu risc înalt şi foarte înalt de boală cronică de rinichi, dar numai 1 din 10 ştie diagnosticul şi beneficiază de tratament. 15 mii au ajuns deja la dializă, iar 4.000 trăiesc cu transplant de rinichi.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Facem la nivel naţional în jur de 3-400 de transplanturi pe an, majoritatea de rinichi. Dacă ai o listă de aşteptare de mii de pacienți şi faci 400 pe an, devine o loterie posibilitatea de a face un transplant.”
Pacienţii cu transplant au lansat o campanie de informare privind bolile de rinichi. Vor merge inclusiv în şcoli.