Pensionarii cu venituri mici au început să primească prima tranşă din ajutorul de la stat. Mulți continuă să se împrumute de la CAR-uri

3 aprilie 2025, 20:16

Banii vor fi folosiţi ca să îşi cumpere cele necesare pentru masa de Paşte. Şi cum suma este mică, având în vedere scumpirile din ultimul an, mulţi vârstnici ajung să se împrumute la case de ajutor reciproc ca să facă faţă cheltuielilor din perioada următoare.

După mai bine de trei decenii de muncă ca şi croitoreasă, doamna Dinu are o pensie de 2.100 de lei, după recalculare. Este unul dintre cei 2,6 milioane de pensionari care primesc, în perioada aceasta, un ajutor de la stat de 400 de lei, pe lângă pensie.

Aurica Dinu, pensionară: Mă mai uşurez cu cheltuiala. (Şi i-aţi şi cheltuit?) Încă nu i-am terminat. (La ce îi veţi folosi?) Păi să îmi cumpăr şi eu de sărbători acum un carton de ouă, un kilogram de carne. Atât.

Şi nu e singura care spune că ajutorul venit de la stat ajunge doar pentru a pune strictul necesar pe masă. Numai pe o carcasă de miel pensionara din imagini a dat peste 300 de lei.

(Va fi masa bogată de Paşte anul acesta sau mai cu chibzuinţă?) Aşa, cât se poate. Am luat şi ouşoare, am luat şi cărniţă. O să facem o păscuţă, două.

Dacă fac toată piaţa, în jur de 200 de lei – 250. (Şi cât vă ajunge?) Cât poate să ajungă? Două, trei, patru zile.

Economiştii spun că deşi suma este mică, este o gură de oxigen pentru pensionari.

Radu Ciobanu – profesor de economie: Sunt şanse minime ca pensiile să crească în anul 2025 şi foarte probabil nu o să vedem creşteri nici în 2026, astfel încât aceste ajutoare one-off pot ajuta pensionarii să treacă peste anumite luni mai complicate.

Cei aproape 5 milioane de pensionari, câţi are România, primesc lunar, de la stat, în medie, 2.581 lei. Cu 22,1% mai mult faţă de anul trecut. Cele mai mici pensii sunt în judeţele Botoşani, Vrancea şi Giurgiu. Aici media nu sare de 2.000 de lei, în timp ce în judeţul Hunedoara şi Bucureşti sunt cele mai mari pensii, unde media este peste 3.000 de lei.

Cum sunt aşteptate noi scumpiri în perioada următoare, mulţi pensionari se împrumută, ca să nu le lipsească nimic de pe masă în zilele de sărbătoare. Doamna Ionete are o pensie un pic sub 1.700 de lei şi deşi este şi angajată, tot nu se ajunge cu banii.

Areta Ionete – pensionară: Am şi un împrumut, că altfel cum mă descurc. Facturile şi hrana şi medicamente şi… Uite, am dat 3 milioane pe medicamente.

Georgică Bădărău – preşedintele Casei de Ajutor Reciproc Omenia: Majoritatea au făcut împrumuturi de 1.000 – 1.500 de lei pentru Sărbătorile Pascale. Se străduiesc să îl plătească într-o perioadă minimă de 6 luni şi pe urmă revin, fac un nou împrumut.

Numărul pensionarilor care au ajuns să se împrumute ca să aibă ce pune pe masa de Paşte a crescut cu 20% faţă de anul trecut, spun reprezentanţii caselor de ajutor reciproc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite