Alegerea numelui noului papă, un indiciu asupra direcţiei Bisericii Catolice
Alegerea numelui pe care îl va purta noul papă este un lucru plin de încărcătură simbolică și istorică. Numele papal va indica nouă direcție spre care se va îndrepta Biserica Catolică. Ioan, spre exemplu, este cel mai popular nume. A fost adoptat de nu mai puțin de 21 de papi.
După ce fumul alb se va ridica din hornul Capelei Sixtine şi clopotele de la Sfântul Petru vor suna, numele noului papă ales va fi transmis lumii într-o declaraţie în latină.
Dragoş Porojnicu, jurnalist TVR: De-a lungul secolelor, au existat 44 de nume papale folosite o singură dată – cel mai recent fiind cel al Papei Francisc. Ioan este cel mai popular nume, cu 21 de papi care au ales să îl adopte. Gregorie şi Benedict sunt, de asemenea, nume pontificale populare, cu 16, respectiv 15 utilizări.
Numele pe care noul papă și-l va alege este un indiciu clar asupra direcției spre care Biserica Catolică o va urma.
De exemplu, Papa Francisc şi-a ales numele papal pentru a-l onora pe Sfântul Francisc din Assisi, cu dragostea sa pentru pace şi natură, precum şi grijă sa pentru cei săraci. Aceste asocieri au stabilit priorităţile pentru papalitatea lui Francisc.
Predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, şi-a ales numele papal pentru a-şi arăta angajamentul faţă de pace şi reconciliere, onorându-i pe Sfântul Benedict şi pe Papa Benedict al XV-lea, care a condus biserica în timpul Primului Război Mondial.
Şerban Tarciziu, purtător de cuvânt, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti: Noi ne-am fi așteptat ca, după Papa Ioan Paul al doilea, să vină un al treilea în persoana noului suvern, însă cardinalul și-a ales numele Benedict și într-adevăr era un nou program.
Petru este numele pe care noul papă, cu siguranţă, nu îl va adopta, potrivit tradiției și asta din respect pentru primul papă, Sfântul Apostol Petru – dar poate şi din cauza unei profeţii vechi de secole, conform căreia Petru al II-lea va fi ultimul papă care va sluji.
Wilhelm Dancă, decan, Facultatea de Teologie Româno-Catolică, Universitatea Bucureşti: Exprimă o linie a pontificatului. Vom vedea ce nume își va lua succesorul lui Petru în zilele acestea și vom înțelege după nume încotro se îndreaptă Biserica. Adică ce accente se pun și, bineînțeles, uitându-ne în istoria pontificatelor recente cel puțin. Așa cum se spune în limba latină „nomen est omen”, adică numele este și o funcție, și un destin, și o slujire.
Există şi alte nume care nu sunt neapărat interzise, dar sunt mai puţin susceptibile de a fi alese, din cauza asocierii lor cu cei mai recenţi papi care le-au purtat.
Urban ar fi un nume destul de improbabil pentru noul papă, deoarece ar aminti de Urban al VIII-lea, care a început procesul lui Galileo Galilei şi nu ar da bine în dezbaterile moderne despre ştiinţă, credinţă şi religie.