Luni 12 mai 2025 | București 9˚C / Cer acoperit

PATRIOT SPARK 23 | Primele trageri reale cu sistemul de rachete sol-aer PATRIOT, intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române

15 noiembrie 2023, 14:20

Prima lansare a mers ca la carte, iar sistemul PATRIOT și-a arătat eficiența și rapiditatea. Probleme au apărut însă la a doua tragere, când conexiunea dintre centrul de comandă și țintă a fost pierdută, iar lansarea a fost amânată cu o oră.

Col. VIRGIL TOȘA – comandant, Regimentul 74 Rachete Patriot: Practic s-a pierdut legătura între cabina de control și un lansator. Sistemul a sesizat intreruperea legăturii și a comutat lansarea pe alt lansator.

În poligonul de la Capu Midia a fost testat în condiții reale primul sistem PATRIOT din cele 4 livrate până acum Forțelor Armate Române. În total România va avea șapte astfel de sisteme, dotate cu interceptoare de ultimă generație.

ANA MARIA STANCU – corespondent TVR: În acest moment România are 4 sisteme PATRIOT, iar acesta, de la Capu Midia, este singurul operaționalizat. Celelalte trei vor fi operaționalizate până la sfârșitul anului 2024.

România va plăti pentru cele 7 sisteme antirachetă și 228 de interceptori, aproximativ 4 miliarde de dolari.

Gen. DANIEL PETRESCU – șeful Statului Major al Apărării: Este prima tragere reală executată de primul sistem intrat în dotarea regimentului, este o capabilitate pe care o verificăm și o certificăm.

În timpul primelor trageri au fost distruse drone românești și americane lansate către mare.

Gen.lt. VIOREL PANĂ – șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române: Tragerea cu rachete reale înseamnă testul pentru orice sistem de apărare cu baza la sol.

Pentru operaționalizarea sistemelor au fost pregătiți militari de la Forțele Aeriene Române, care au făcut cursuri în țară, dar și în Statele Unite ale Americii.

Sg. maj. VLAD GHEORGHIEȘ – Regimentul 74 de Rachete Patriot: Este foarte ușor de utilizat, în antiteză cu cât de capabil este. Am fost la cursuri de trei și șase luni de zile.

Fiecare sistem PATRIOT în configurația 3+ este compus dintr-un radar de mare putere, sapte grupuri electrogene, o stație de control a focului si patru lansatoare. De la semnalizarea tintei, sistemul are nevoie de doar 9 secunde pentru a afectua lansarea.

Comandor în rezervă Sandu Valentin Mateiu: PATRIOT aduce cel mai mare salt în apărarea României. El are capacitatea de a detecta ținta singur, nu mai vorbesc că o angajează în mod optim.

Sistemele PATRIOT achiziționate de România sunt considerate cele mai bune din lume. Sunt utilizate în 18 țări, iar potrivit constructorului american, sistemul a interceptat mai mult de 150 de rachete balistice în luptă începând din 2015.

 

––––––––––––––––––––––

Premieră în poligonul de la Capu Midia unde au avut loc primele trageri reale cu sistemul de rachete sol-aer Patriot, intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020.

România a plătit aproape 4 miliarde de dolari pentru șapte sisteme Patriot noi. Deocamdată, au fost livrate doar patru.

La tregerile de Capu Midia, unul dintre lansatoare a avut însă o problemă tehnică iar la a doua tragere s-a pierdut legatura între cabina de control și un lansator.

România are patru astfel de sisteme. dar cel de la Capul Midia este singurul operaționalizat, celelalte trei vor fi operaționalizate până la sfârșitul anului 2024.

Sistemul dispune de un radar performant, un centru de comandă, dar și de camioane cu lansatoare. Azi au fost lansate rachete pe mare la ținte reprezentate de drone române dar și americane.

Sistemul este unul sol-aer cu bătaie lungă, pentru că rachetele au ajuns la distanță foarte mare, rachetele pot ajunge și la 100 de kilometri pe mare.

La a doua tragere a avut loc un mic incident pentru că a fost pierdută legătura între centrul de comandă și țintă, dar problema a fost soluționată și în acest fel, militarii au aflat cum poate fi rezolvată o astfel de problemă pentru ca misiunea să fie îndeplinită.

Este vorba despre cel mai performant sistem sol-aer care există în aces moment. Pentru cele șapte lansatoare Patriot, pe care le va avea țara noastră, România a plătit patru miliarde de dolari. În acest moment sunt patru, dar vor ajunge șapte la Forțele Aeriene Române.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă