(P) Artă în sezonul rece: ce să vezi și să asculți pentru o stare de bine

O carte parcursă pe îndelete în confortul fotoliului de acasă, ascultarea unor melodii vechi în surdină și admirarea unor tablouri cu tematică de iarnă sunt modalități prin care arta „ține de cald” în sezonul rece.
În acest articol sunt redate câteva idei menite să facă din sezonul acesta o ocazie perfectă de a aprecia arta și de a o folosi pentru a petrece momente de neuitat, pline de sens și de frumos.
Pictură: tablouri celebre de iarnă
Iarna a inspirat mulți pictori de-a lungul timpului, iar tablourile lor au surprins esența și frumusețea acestui sezon. Chiar dacă zăpezile nu mai sunt cum au fost odată, ele pot fi admirate în picturi de iarnă celebre, cum sunt cele ale lui Claude Monet, care a pictat peste 140 de lucrări în această tematică, câteva dintre cele mai cunoscute fiind „O căruță pe drumul înzăpezit de la Honfleur” (1865) și „Coțofana” (1869).
O altă pictură cunoscută în întreaga lume și care transpune privitorul în atmosfera zăpezilor de altădată este „Întoarcerea Vânătorilor”, cunoscută și ca „Vânătorii în zăpadă”, realizată în ulei pe lemn, în 1565, de Pieter Bruegel cel Bătrân. Prin observarea acestor lucrări, la un muzeu de artă sau pe internet, privitorii se simt pătrunși de atmosfera anotimpului rece, de bucura sărbătorilor și de frumusețea naturală a peisajelor acoperite de zăpadă.
Literatură: cărți care încălzesc suflete
Lectura este o altă activitate perfectă cu care se pot petrece serile lungi de iarnă. O carte potrivită antrenează cititorul într-o aventură captivantă și într-o atmosferă diferită de realitatea zilelor mohorâte.
În această toamnă, dar și în iarna care urmează, poate fi o alegere bună (re)citirea unor romane clasice precum: „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen, „La răscruce de vânturi” de Emily Brontë, „În căutarea timpului pierdut” de Marcel Proust, sau „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens. De asemenea, este o ocazie perfectă să fie retrăită atmosfera din cărțile românești studiate la școală, dar care acum pot părea mult mai profunde și pot fi mai bine înțelese, cum ar fi „Jurnalul fericirii” de Nicolae Steinhardt.
Muzică: refrene celebre care umplu casele
Muzica are și ea un rol important în acest sezon, aducând un sentiment de nostalgie și de căldură. Când ploaia picură la geam sau când zăpada se așterne ușor, este un moment perfect pentru a asculta muzică pe vinyl. Un album potrivit poate fi unul de jazz: „Kind of Blue” de Miles Davis, dar poate fi ales și „50 words for snow” al lui Kate Bush, cu un sunet de pian calm și tobe subtile. Pentru fanii lui Sting, albumul „If on a Winter’s Night” (2009) poate fi o variantă perfectă de a petrece o zi nostalgică de toamnă sau iarnă. Mai mulți muzicieni din genuri variate – jazz, folk și clasic – participă la acest album apreciat în rândul melomanilor.
Cinema: filme vechi și noi, pentru o stare de bine
Atmosfera iernii a fost și este o inspirație pentru cineaști. Indiferent de preferința în ceea ce privește filmele clasice sau producțiile recente, există opțiuni de ambele părți care sunt perfecte pentru a fi vizionate alături de cei dragi.
Clasicul absolut în acest sezon este „Doctor Jivago” (1965), regizat de David Lean, cu Omar Sharif și Julie Christie în rolurile principale. Filmul prezintă o poveste de dragoste din timpul Revoluției Ruse, într-un peisaj acoperit de zăpadă.
Un alt film potrivit pentru sezonul rece este „The Holiday” (2006), cu un ton romantic, ce urmărește povestea a două femei care își schimbă locuințele între ele pentru a-și depăși problemele sentimentale. Atmosfera plăcută și decorurile de iarnă contribuie la farmecul deosebit al acestui film cu Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law și Jack Black.