Osemintele Principelui Regent Nicolae au ajuns în România, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeş

29 martie 2024, 11:33 (actualizat 29 martie 2024, 16:08)

Exilul Principelui Regent Nicolae s-a încheiat joi. Osemintele sale şi ale soţiei, Ioana, au ajuns în România. Au fost aduse de la cimitirul din Lausanne pana la Curtea de Argeş. Iar vineri, în cadrul unor ceremonii religioase şi militare, vor fi reînhumate la necropola Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.

Osemintele Principelui Regent Nicolae şi ale soţiei sale, Ioana, au fost aduse din Elveţia şi până la ceremoniile de reînhumare vor rămâne în Paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeş, de unde vor fi mutate în locul în care se vor odihni pe veci.

Camelia Csiki, jurnalist TVR: Principele Nicolae a fost cel de-al patrulea copil al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria și cel de-al doilea fiu. Dacă ar fi să îl asociem cu un personaj din zilele noastre, el poate fi asociat cu Prințul Harry, care a fost, ca și el, crescut să fie o rezervă la tron.

Nicolae se recomanda în exil ca „moştenitor prezumtiv” al tronului României, mai întâi pentru fratele său, Carol, apoi pentru nepotul său, Regele Mihai.

A asigurat în anii 1927-1930 regenţa pentru Regele Mihai minor, dar în acelaşi timp a susţinut reîntoarcerea fratelui, Carol al II-lea.

Avea să intre însă repede în conflict cu acesta, din cauza căsătoriei morganatice pe care a făcut-o cu Ioana Doletti.

Trimis în exil, în 1937, nu îşi va ascunde nemulţumirea faţă de nedrepatea făcută de fratele său.

Diana Mandache, istoric, autor „Exil şi rivalităţi. Principele Nicolae”: Presa străină publicase deja aprecierile unui psiholog vienez care zicea că este vorba de o atotputernicie înăbușită.

Istoricul Diana Mandache aduce din arhivele românești și străine informaţii în exclusivitate din care reiese că primul guvern comunist al lui Petru Groza a încercat să-l racoleze.

Diana Mandache, istoric, autor „Exil şi rivalităţi. Principele Nicolae”: Rușii ar fi dorit, în cazul în care regele era înlăturat, să constituie un Consiliu de Regență, care ar fi intermediat trecerea de la monarhie la republică. Principele a refuzat.

În ianuarie 1950, a infiinţat la Paris un centru românesc de cercetare culturală şi ştiinţifică, avându-l preşedinte pe Mircea Eliade.

Va pleaca apoi la Madrid, unde are întâlniri cu guvernul spaniol şi cu generalul Franco, pe care-l convinge să accepte în armata spaniolă ofiţeri români, sperând să organizeze o rezistenţă armată.

Diana Mandache, istoric, autor „Exil şi rivalităţi. Principele Nicolae”: Se adresează românilor, tuturor românilor aflați în exil, protestează împotriva regimului comunist și a României captive. A vorbit la Radio Roma despre situația politică din România.

Impactul apariţiilor sale a fost atât de mare, încât autorităţile române au schimbat personalul legației RPR din Roma pentru că nu a informat despre activităţile Principelui Nicolae.

După moartea soţiei sale, Ioana, se va recăsători, în 1967, cu Thereza Figueira de Mello, care va accepta să-l înmormânteze, în 1978, alături de marea lui dragoste, Ioana Doletti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite