Obstacole pentru pacienții bolnavi de cancer: Diagnostic întârziat, acces inegal la servicii, birocrație și lipsa îndrumării

29 martie 2025, 19:56

Potrivit unui raport, e nevoie de mai mulți navigatori pentru bolnavi, care să fie plătiți de stat, de un manager de caz, trasee clare și de o hartă a serviciilor medicale.

Andi a descoperit că are cancer atunci când a mers să doneze sânge pentru a salva vieți. Când au văzut analizele, medicii l-au încurajat să facă câteva teste în plus.

Andi Cârlan, pacient diagnosticat cu cancer: Odata ce mi s-a pus diagnosticul de cancer am fost lăsat pe cont propriu să mă descurc. Nu aveam nici cea mai vagă idee unde să merg. Era foarte greu, pentru că nu știam ce să fac, de unde să o apuc. Fiecare medic cu care am interacționat își făcea strict bucățica lui și atât. Iar eu aveam nevoie de ceea ce aveam să aflu mai târziu că se numește manager de caz, sau navigator de pacienți, care să pună cap la cap toate informațiile și să mă ajute să-mi găsesc diagnosticul corect și apoi schema de tratament.

Pacienții pierd timp prețios și uneori chiar viaţa din cauza unor obstacole ale sistemului.

Alina Comănescu, navigator de pacienți: Noi suntem specialiștii care ajutăm pacienții și aparținătorii să navigheze în sistemul medical din România. În momentul în care pacienții sunt diagnosticați cu cancer, nu știu încotro să se îndrepte. Analizele pe care ar trebui să le facă, cam care ar fi protocoalele care le sunt recomandate de medici, care sunt cei mai buni medici la care ar putea să ajungă. Acest tip de serviciu nu este decontat de Casa de asigurări de sănătate.

Sunt și mulți medici care nu știu să îndrume pacienții. În plus, bugetele fragmentate și protocoalele îngreunează traseul pacientului.

Daniela Zob, medic primar oncologie: Managerul de caz, care în principiu ar trebui să se ocupe de tot cazul, să-l prezinte către comisie, să-l trimită către navigatorul de pacienţi care să-l programeze pentru diversele investigații. Cel mai important rol îl are comisia multidisciplinară, care stabilește ce trebuie pacientul să facă pentru a primi tratamentul cel mai bun, cred că aici este punctul forțe al zonei de oncologie acum.

Medicii și pacienții spun că ar ajuta mult finanțarea și stabilirea traseelor clinice pentru cele mai frecvente tipuri de cancer.

Conf. dr. Michael Schenker, președinte, Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătății: Este pentru prima dată când se discută despre organizarea unei comisii multidisciplinare. Pentru anul acesta, discuțiile privitoare la meseriile de navigator de pacient și de manager de caz sunt 2 obiective extrem de importante pe care să sperăm că vom putea anul acesta să avem și toate dezbaterile, discuțiile necesare.

Pentru a ajunge la program cu eficiență maximă, pentru bolnavii de cancer se poartă discuții cu toți actorii implicați. La final, va exista și o hartă digitală a furnizorilor de servicii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite