O rachetă rusească a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. MApN: Racheta nu a intersectat în niciun moment spațiul aerian al României

10 februarie 2023, 12:25

Racheta a fost lansată de pe o navă rusească din apropiere de Crimeea, în această dimineață.

Șeful Statului Major al Apărării din Ucraina, Valeri Zalujnîi, a fost cel care a anunţat iniţial că două rachete ruseşti au intrat în spațiul aerian al României şi al Republicii Moldova, însă autoritățile de la București și de la Chișinău nu confirmă informația.

Ministerul Apărării din Republica Moldova a anunțat că a fost vorba despre o singură rachetă, care a traversat spațiul aerian al țării pe deasupra localității Mocra, din regiunea transnistreană, și peste localitatea Coșăuți, din raionul Soroca, spre Ucraina: „Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova.”

CITEȘTE și Departamentul de Stat: SUA nu au niciun indiciu cu privire la o ameninţare militară directă la adresa României sau Republicii Moldova

Racheta a fost detectată și de sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române, însă nu a intrat în niciun moment în spațiul aerian al țării noastre.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale:Nu există niciun motiv de îngrijorare în rândul cetățenilor României vizavi de informația falsă care a apărut. A existat o țintă care a plecat din Crimeea, ea a survolat Ucraina, Moldova și apoi din nou Ucraina, distanța cea mai mică la care această țintă a fost față de granițele României a fost de aproximativ 35 de km.

Două MiG-uri 21 Lancer, aflate într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate spre nordul României la ora 10.38, „pentru a suplimenta opțiunile de reacție”. Dar după două minute situația a fost clarificată, iar avioanele s-au întors la misiunea lor inițială.

70 de rachete a lansat Rusia către Ucraina astăzi, iar cel puţin 60 dintre ele au fost doborâte, potrivit lui Volodimir Zelenski. În ciuda precizărilor de la Chișinău și de la București, președintele ucrainean susține că dintre aceste rachete unele au intrat în spațiile aeriene ale Republicii Moldova și României: „Mai multe rachete rusești au trecut prin spațiile aeriene ale Republicii Moldova și România. Asta demonstrează încă o dată că teroarea nu are și nici nu înțelege granițe, că apărarea Ucrainei înseamnă apărarea Europei și a lumii întregi. Fiecare țară vrea să trăiască. Rachetele de astăzi sunt o provocare la NATO și securitatea colectivă. Este o teroare care poate și trebuie să fie oprită.

La Chișinău este condamnată ferm violarea spaţiului aerian al acestei ţării.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt al MAIE, Republica Moldova: „Șeful diplomației Republicii Moldova a convocat de urgență ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, la Ministerul de Externe, pentru a i se indica poziția principială a diplomației țării noastre, care implică condamnarea fermă a faptului că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat de o rachetă care viza și a cărei țintă erau localitățile din Ucraina.”

Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului a fost întrebat despre această situaţie, însă a refuzat să comenteze, spunând că este direct legată de operaţiunea specială, de care se ocupă Ministerul Apărării.

________________________________________________

UPDATE „În contextul informațiilor despre survolarea de către o rachetă a spațiului aerian al Republicii Moldova, Ministerul Apărării comunică următoarele: Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, precizează Ministerul Apărării, potrivit TVR Moldova.

Ambasadorul rus la Chişinău, convocat la MAEIE

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova.

MAEIE notează că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra ţării vecine îi afectează direct şi negativ şi pe cetăţenii Republicii Moldova.

„Respingem cu tărie acţiunile şi declaraţiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil pentru către poporul nostru. Chemăm Federaţia Rusă să oprească agresiunea militară asupra ţării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE

Anterior, un general ucrainean a anunțat pe rețelele de socializare că două rachete rusești au trecut vineri în spațiul aerian moldovenesc și românesc, înainte de a intra în Ucraina. Informația a fost preluată de presă. Ministerului Apărării din România nu confirmă informația cu privire la intrarea în spațiul românesc.

MApN: Racheta de croazieră rusă a traversat spaţiul aerian al R. Moldova; nu a intersectat spaţiul aerian al României

Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) într-un comunicat.

Autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării ţintei şi până la clarificarea completă a acestei situaţii. În plus, la ora 10,38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opţiunile de reacţie.

După aproximativ două minute situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială, arată MApN.

Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate.

”Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”,  a anunțat MApN.

Context

În ultimele luni, cel puţin şase rachete ruseşti au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacurilor aeriene ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe 10 octombrie 2022 trei rachete au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Ulterior la 31 octombrie, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R Moldova, aflată la granița cu Ucraina.

La 5 decembrie 2022, o patrulă a poliției de frontieră a descoperit o rachetă în apropierea orașului Briceni. Obiectul exploziv a fost descoperit după valul intensificat a bombardamentelor rusești de astăzi de pe teritoriu Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite