O probă certă după 10 zile de incertitudini. După multe zile de cercetări, conduceri în teren și audieri, s-a găsit doar ADN

4 august 2019, 21:17

Joi, 25 iulie, ora 11.00, poliția prelua apelul Alexandrei. Minutele și orele au curs fără salvare pentru adolescentă.

Strigătul ei a fost tratat cu superficialitate și de aici a pornit lanțul de greșeli. Polițiștii intrau în casa din care sunase fata după 19 ore.

Nu au mai găsit-o.

Pe lângă haosul descoperit de procurori în curtea lui Gheorghe Dincă, haotică s-a dovedit ancheta în sine, zile bune.

Anchetarea unei crime cu principalul suspect reținut a devenit unul din cele mai complexe cazuri cu care s-au confruntat polițiștii și procurorii în ultimii ani.

Dosarul a trecut rapid de la un parchet la altul și abia acum 3 zile a ajuns la cel de-al treilea, DIICOT – structura centrală.

Gheorghe Dincă a negat în primele zile că ar avea vreo legătură cu dispariția fetelor. După câteva zile a spus că le-a omorât și a început să îi plimbe pe anchetatori pe câmp, pe malul Oltului și al Dunării.

După o săptămână, cercetările și căutările s-au oprit când Gheorghe Dincă s-a plâns că are dureri în piept pentru că ar fi fost agresat de polițiști. A fost dus la spitalul penitenciar Jilava și la IML pentru examinare.

În timp ce anchetatorii căutau răspunsuri, opinia publică a fost alimentată cu tot felul de informații, printre care aceea că o rețea care ar exploata sexual tinere ar fi în spatele acestor dispariții. Mai mult, chiar familia, în lipsa unui cadavru, începea să spere că fata va fi găsită în viață.

Cazul a zguduit din temelii instituții importante.

A fost a doua oară, după Colectiv, când au fost demiși ori au plecat miniștri și șefi de instituții.

Ministrul de Interne, care abia își luase în primire mandatul, a schimbat oamenii din funcție fără să aștepte rezultatele anchetei care vizează tocmai modul cum a fost gestionat apelul Alexandrei la 112.

L-a demis apoi pe șeful Poliției Române ca, în final, după 6 zile în fruntea ministerului, să se retragă și el.

Aceeași decizie a luat-o și șeful STS, Ionel Vasilca, deși a susținut că nu se crede vinovat, el sau instituția din care face parte.

Ultimul demnitar care și-a pierdut funcția a fost ministrul Educației, după o declarație făcută la un post de televiziune.

Autoritățile se simt nepregătite pentru astfel de cazuri și schimbă reguli și proceduri. Acum pregătesc trecerea serviciului 112 de la STS la Minsterul de Interne.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite