O fermă cu 400 de vaci din județul Brașov este dotată cu roboţi care hrănesc viţeii de la naștere și mulg laptele automat
În ferma robotizată din Bod sunt crescute peste 400 de vaci. Doar 7 oameni lucrează acolo, dintre care doi sunt membri ai familiei care deține afacerea.
Fără tehnologia de ultima oră, toată munca din fermă ar fi trebuit făcută de minimum 15 oameni.
Roboții, ajutați de softuri și de senzori, au grijă ca vițeii nou-născuți să primească lapte matern ca hrană.
Vițeii sunt hrăniți cu biberoane speciale, iar când mai cresc, roboții le prepară lapte praf. Folosesc cantitatea perfectă și încălzeasc apa la temperatura ideală. Fiecare vițel este identificat în momentul în care vine să se hrănească. Și tot roboții îl înţarcă la momentul potrivit.
Vacile au parte de toate condițiile de hrană și adăpare. Au la dispoziție chiar și dispozitive de masaj, cu senzori de mișcare.
Vacile sunt mulse de 3 roboți care se pot ocupa de 70 de animale pe zi. Animalele merg singure la muls atunci când simt că au ugerele pline. Dacă nu, sunt atrase cu mîncare.
Laptele este verificat la mulgere, dar și înainte de predare la procesatori. Vasele de depozitare a laptelui se spală și se dezinfectează singure, printr-un sistem computerizat.
Mircea Dumitru a început demersurile pentru construirea acestei ferme în anul 2012. A reușit să acceseze finanțare europeană abia la a treia încercare. Chiar și așa a contribuit în final cu 50% din suma de 1.700.000 de euro, cât a valorat investiția.
Nu este singurul fermier în căutare de soluții pentru a evita lipsa forței de muncă, o problemă care se adâncește de la an la an.
Reprezentanții fermierilor mai spun că o parte dintre ei s-au orientat către forța de muncă din țări precum Nepal sau Sri Lanka, personal care este însă slab calificat.
Preconizata eliminare a facilității fiscale prin care angajații din agricultură și industria alimentară sunt scutiți de plata asigurărilor de sănătate va adânci criza în domeniu, iar multe ferme ar putea să se închidă definitiv.