O femeie a fost salvată în Myanmar, după ce a stat peste 60 de ore sub dărâmături. Căutarea supraviețuitorilor continuă

31 martie 2025, 11:35 (actualizat 31 martie 2025, 19:07)

 O femeie a fost salvată de sub ruinele unui hotel din Myanmar, au anunţat luni oficialii locali, oferind astfel o rază de speranţă pentru familiile persoanelor declarate dispărute, la trei zile după seismul masiv care a ucis circa 2.000 de oameni, în timp ce salvatorii din Myanmar şi Thailanda se află într-o cursă contra cronometru pentru găsirea altor supravieţuitori, informează Reuters.

Femeia a fost scoasă de sub dărâmături după ce a petrecut 60 de ore prinsă sub ruinele Great Wall Hotel din oraşul Mandalay, la finalul unei operaţiuni care a durat cinci ore şi care a fost realizată de echipe chineze, ruse şi locale, potrivit unui mesaj publicat de ambasada Chinei pe Facebook.

Mesajul precizează că femeia era luni într-o stare stabilă.

Oraşul Mandalay se află în apropierea epicentrului seismului cu magnitudinea de 7,7 produs vineri, care a provocat pagube masive în Myanmar şi în ţara vecină Thailanda.

În Bangkok, capitala Thailandei, salvatorii asistaţi de macarale şi câini dresaţi au continuat luni căutarea disperată a celor 76 de persoane despre care se crede că ar fi îngropate sub dărâmăturile unui zgârie-nori aflat în construcţie şi care s-a prăbuşit.

Guvernatorul din Bangkok, Chadchart Sittipunt, a spus că salvatorii nu renunţă în ciuda faptului că fereastra de timp convenţională în care mai pot fi găsiţi supravieţuitori se apropie de final.

”Căutarea va continua chiar şi după 72 de ore, întrucât în Turcia s-au găsit supravieţuitori chiar şi după o săptămână. Căutarea nu s-a încheiat’‘, a declarat Chadchart Sittipunt.

El a dezvăluit că aparatele care scanează molozul au indicat că e posibil să mai existe persoane în viaţă dedesubt, iar cu ajutorul câinilor se încearcă localizarea acestora.

”Am detectat semne slabe de viaţă în mai multe locuri”, a precizat el.

Bilanţul oficial al deceselor înregistrate în Thailanda era duminică de 18, dar ar putea creşte dacă nu mai sunt găsiţi supravieţuitori sub dărâmături.

Potrivit presei de stat, în Myanmar cel puţin 1.700 de persoane au fost confirmate decedate. The Wall Street Journal, care citează junta militară, a raportat că bilanţul deceselor a ajuns la 2.028 în Myanmar. Reuters nu a reuşit să confirme încă acest nou bilanţ.

Organizaţia Naţiunilor Unite a precizat că furnizează ajutoare de urgenţă unui număr de circa 23.000 de supravieţuitori ai seismului din centrul statului Myanmar.

”Echipele noastre din Mandalay îşi unesc eforturile pentru a extinde răspunsul umanitar în ciuda faptului că sunt afectate la rândul lor de trauma seismului’‘, a declarat Noriko Takagi, reprezentantul agenţiei ONU pentru refugiaţi în Myanmar. ”Timpul este esenţial, întrucât Myanmar are nevoie de solidaritate globală şi de susţinere după acest dezastru major’‘, a adăugat el.

India, China şi Thailanda se numără printre vecinii statului Myanmar care au trimis materiale şi echipe de ajutorare, împreună cu ajutoare şi personal din Malaezia, Singapore şi Rusia.

Statele Unite au promis ajutoare în valoare de 2 milioane de dolari ”prin intermediul organizaţiilor de asistenţă umanitară cu sediul în Myanmar”.

Potrivit unui comunicat, o echipă de intervenţie în caz de urgenţă din partea USAID, o agenţie care se confruntă cu reduceri de finanţare masive din partea administraţiei Trump, este desfăşurată în Myanmar.

Pagubele produse de seism au adus şi mai multă suferinţă în Myanmar, o ţară afectată deja în haosul unui război civil extins după ce, în 2021, în urma unei lovituri militare, armata a înlăturat un guvern civil ales, condus de laureata premiului Nobel pentru pace din 1991, Aung San Suu Kyi.

Una dintre grupările de rebeli a spus că junta militară aflată la guvernare desfăşoară în continuare atacuri aeriene asupra unor sate după seism, iar ministrul de Externe din Singapore a lansat un apel la încetarea imediată a focului pentru a veni astfel în sprijinul eforturilor de ajutorare.

Elemente ale infrastructurii esenţiale – printre care poduri, autostrăzi, aeroporturi şi căi ferate – de pe teritoriul acestei ţări cu 55 de milioane de locuitori au fost avariate, ceea ce încetineşte eforturile umanitare, în timp ce conflictul care a devastat economia, a strămutat 3,5 milioane de persoane şi a slăbit sistemul sanitar continuă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite