Regele Felipe al VI-lea, la Cincu: În vremuri cu atâtea schimbări şi incertitudini, ordinea internaţională se schimbă. Reconfirmăm ferm Parteneriatul nostru strategic
Spania și România reconfirmă „ferm” Parteneriatul strategic în situația actuală, a declarat, marți, Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, care a evocat și contribuția comunității de români în țara sa. Suveranul a vizitat, alături de președintele României, Nicușor Dan, Centrul de Instruire Întrunită „Getica”, unde se află Grupul de Luptă al NATO, care cuprinde și militari spanioli.
Regele Spaniei e primul șef de stat primit de noul preşedinte al României. Felipe al VI-lea și Nicușor Dan s-au întâlnit marți dimineața la Cincu și au vizitat centrul de instruire pentru trupele care fac parte din grupul de luptă al NATO.
Cei doi șefi de stat au vorbit despre buna colaborare în cadrul NATO pentru securitatea pe flancul estic.
ACTUALIZARE “Este o onoare deosebită să fiu alături de dumneavoastră, domnule președinte, și de voi toți aici, în această dimineață, la Getica JNTC (Joint National Training Centre), și mă bucur să am această ocazie de a exprima cea mai profundă recunoștință pentru afecțiunea și ospitalitatea arătate atât de autoritățile și poporul român. Nu numai față de noi în această călătorie, ci mai ales, în fiecare zi, personalului militar spaniol desfășurat în această frumoasă țară, cu care împărtășim atât de multe legături. Într-o perioadă de atât de multe schimbări și incertitudini, ordinea internațională se schimbă, și totuși noi, Spania și România, ne reafirmăm parteneriatul nostru strategic, care a fost stabilit în 2013 și se bazează pe cea mai puternică legătură posibilă: popoarele noastre. ” a spus suveranul spaniol.
Felipe a vorbit şi despre românii din Spania, despre care a spus că “sunt membri pe deplin integrați în societatea noastră, care participă la viața de zi cu zi și care contribuie la prosperitate. Cei care în fiecare zi contribuie la întărirea legăturilor culturale și socioeconomice care ne definesc”
Regele Spaniei a vorbit despre Forţele Aeriene Spaniole şi aportul adus de acestea în cadrul misiunilor de poliţie aeriană.
„Mă gândesc, de asemenea, la viziunea noastră comună în UE, la inițiativa și convingerea de care dau dovadă ambele noastre țări în construcția în curs unui proiect atât de măreț, precum și la sensibilitatea noastră comună cu privire la atât de multe probleme. Mă gândesc, de asemenea, la calitatea noastră de membri ai Alianței Atlantice. Forțele noastre armate cooperează în cadrul NATO pentru descurajare și apărare operațiuni în Europa. Din 2021, în rotații succesive, Forțele Aeriene ale Spaniei au efectuat misiuni de poliție aeriană cu avioanele noastre de luptă care zboară de la bazele Borcea Fetești și Mihail Kogălniceanu în 5 misiuni; iar la 23 mai 2025, Detașamentul aerian tactic Tigru (acum în a 8-a rotație) a atins pragul de 20 000 de ore de poliție aeriană de poliție aeriană cu sistemul său radar pe flancul estic al NATO. Acestea sunt exemple ale angajamentului Spaniei față de misiunea NATO IAMD misiune integrată de apărare antiaeriană și antirachetă, care face parte din Operațiunea „Efort constant” a Organizației. Acesta este și cazul Subgrupului tactic mecanizat al pușcașilor marini spanioli, pe care îl vizitez astăzi. Din noiembrie anul trecut, acest contingent spaniol, ca parte a MNBG scalabil condus de FRA, consolidează prezența noastră în România și reafirmă angajamentul nostru față de această țară și față de flancul estic al NATO. Impactul său este evident în termeni de securitate, instruire și construirea de legături profesionale neprețuite între armatele țărilor aliate țări aliate. Legăturile formate aici vor dăinui, sunt sigur, de-a lungul carierele personalului nostru militar. Acesta este un alt mod de a construi Europa. În acest spirit și tocmai aici, în România, o țară care resimte în fiecare zi efectele războiului din Ucraina după invazia Rusiei, unde doresc să reafirm hotărârea Spaniei de a continua sprijinul nostru pentru poporul ucrainean în apărarea acelor principii și valori fundamentale principii și valori pe care le împărtășim cu toții ca europeni.”
Regele Felipe al VI-lea a transmis câteva cuvinte în spaniolă trupelor prezente la Cincu, pușcașilor marini și aviatorilor “Dragi camarazi, pentru mine este o onoare deosebită și o mare bucurie să vă văd desfășurați aici, chiar dacă sunteți oarecum departe de casă, și să fac acest lucru împreună cu președintele Nicușor Dan. Și este la fel de puternic să transmit recunoștința și mândria tuturor celor din Spania pentru modul în care vă îndepliniți misiunea din această țară prietenă și aliată, pentru modul în care vegheați asupra securității și stabilității noastre într-un moment crucial din istoria Europei. Continuați să faceți treabă bună: reafirmând, cu simțul datoriei, cu dedicarea și și pregătirea dumneavoastră, prestigiul țării noastre, al poporului nostru”.
ACTUALIZARE Preşedintele Nicuşor Dan a mulţumit suveranului spaniol pentru vizita în România, vizită care “întăreşte relaţiile noastre bilaterale bazate pe prietenie, solidaritate euroatlantică şi aceleaşi valori transatlantice” a declarat Nicuşor Dan în cadrul conferinţe comune de la Cincu.
„Spania are o contribuţie consistentă şi concretă la întărirea flancului estic al NATO. Prezenţa trupelor spaniole în România arată angajamentul Madridului în descurajarea oricărei ameninţări asupra stabilităţii regionale” a mai spus preşedintele Dan.
Cei doi oficiali vor vizita Centrul de Instruire Întrunită ‘Getica’ și vor susține scurte declarații. De asemenea, Regele Spaniei și președintele Nicușor Dan vor avea, cu această ocazie, o întrevedere.
La vizita de la Centrul de Instruire Întrunită ‘Getica’ participă și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și ministrul de Externe, Emil Hurezeanu.
Centrul Național de Instruire Întrunită ‘Getica’ de la Cincu este o structură militară subordonată Statului Major al Forțelor Terestre Române, situată în comuna Cincu, județul Brașov. Centrul facilitează antrenamentul formațiunilor militare până la nivel de brigadă, precum și al personalului care participă la misiuni individuale în afara țării.
În contextul invaziei Rusiei în Ucraina (2022), la Cincu a fost stabilit un Grup de Luptă Multinațional al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP), redenumit ulterior Collective Defence Battle Group (CDBG), cu Franța ca națiune-cadru.
Centrul găzduiește frecvent exerciții NATO, cum ar fi STEADFAST DART 25 (cu militari români, francezi și spanioli) sau SARMIS 25.1 (cu Brigada 2 Vânători de Munte ‘Sarmizegetusa’).