Vineri 11 iulie 2025 | București 26˚C / Mai mult noros

NY Times: Cursă contracronometru în Occident pentru a trimite sisteme defensive Ucrainei

Sistemul NASAMS
Sistemul NASAMS
13 octombrie 2022, 16:36

Succesul Ucrainei în doborârea acestor proiectile, precum și moartea și distrugerea semănate de ploaia de rachete, au revigorat apelurile oficialilor de la Kiev pentru țările occidentale de a furniza sisteme defensive mai sofisticate. La o întâlnire de miercuri la sediul NATO de la Bruxelles, SUA și alți aliați au convenit cu ușurință, angajându-se să furnizeze rapid armamentul.

Germania a început livrarea a patru unități dintr-un sistem de apărare antirachetă, atât de avansat, încât nici forțele proprii nu au apucat încă să îl folosească. Țările de Jos au promis milioane de dolari în rachete de apărare aeriană, iar președintele francez Emmanuel Macron a spus că țara sa va trimite „radare, sisteme și rachete antiaeriene”.

Iar la o zi după ce administrația Biden a declarat că lucrează pentru a accelera livrarea a două sisteme avansate de rachete, secretarul Apărării Lloyd J. Austin III a spus: „Sistemele vor fi furnizate cât de repede posibil.”

Dar cu toate lacunele evidențiate de bombardamente, care au ucis cel puțin 19 oameni și au afectat aproximativ două duzini de orașe ucrainene, mozaicul apărării antiaeriene ucrainene s-a dovedit a fi unul dintre marile succese ale războiului și printre cele mai neașteptate. Iar răspunsul Ucrainei la atacuri a subliniat evoluția rapidă a unităților de apărare aeriană comparativ cu momentul declanșării invaziei ruse, 24 februarie.

Luni, în prima zi a bombardamentului, apărarea antiaeriană a Ucrainei a eliminat mai mult de jumătate din cele aproximativ 80 de rachete de croazieră trase, potrivit armatei ucrainene. Și în ziua doua a atacului, doar opt rachete și-au putut atinge țintele dintr-un total de 28 trase, a spus armata. Forțele ucrainene au distrus, de asemenea, aproape 50 de drone explozive în această săptămână. Cifrele nu au putut fi confirmate independent, notează The New York Times.

O parte din succes s-a datorat unei mai bune coordonări între sistemele de avertizare timpurie, care detectează lansările de rachete, și unitățile de apărare aeriană de la sol însărcinate cu doborârea lor, a declarat Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute. Marea Caspică și Marea Neagră, de unde sunt lansate multe dintre rachetele de croazieră ale Rusiei, sunt monitorizate îndeaproape atât de armatele ucrainene, cât și de cele occidentale, dând forțelor de apărare aeriană suficient timp pentru a reacționa.

„Apărarea antiaeriană ucraineană a devenit mult mai capabilă, în special mai bine coordonată, încă din primele săptămâni ale războiului”, a spus dr. Bronk. Ratele de interceptare de 40 până la 60% raportate de armata ucraineană, a spus el, „sunt, în linii mari, în conformitate cu ceea ce ne-am aștepta de la un sistem de apărare aeriană teritorială mult mai eficient organizat”.

Înainte de război, forțele de apărare aeriană din armata ucraineană se adunau doar o dată pe an pentru exerciții cu foc real, la care se exersau doborâri de drone grele din epoca sovietică ce imitau mișcările rachetelor de croazieră, dar nu și viteza lor extraordinară.

„Ăsta a fost practic tot antrenamentul”, a spus Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al armatei ucrainene. „Nimeni nu era pregătit pentru un atac în masă împotriva întregului teritoriu ucrainean”.

În primele ore ale invaziei din februarie, forțele ruse și-au concentrat atacurile asupra bateriilor de apărare antirachetă, avioanelor și a instalațiilor radar de apărare aeriană ale Ucrainei.

În absența armamentului suficient pentru a apăra fiecare colț al teritoriului lor, forțele de apărare aeriană ale Ucrainei sunt în permanență în mișcare, încercând să anticipeze locația viitoarelor atacuri și evitând în același timp detectarea de către forțele Rusiei, a spus Ignat.

„Astăzi, a purta un război necesită multe manevre, mișcare constantă, pe măsură ce inamicul încearcă să ne găsească punctele slabe și să lucreze în jurul acelor zone în care avem apărarea antiaeriană”, a spus el. „Facem aceste manevre încercând să găsim locații în care putem provoca cele mai mari daune și lovi cele mai multe ținte aeriene.”

Starea sistemelor de arme ale Ucrainei face ca apărarea aeriană eficientă să fie o provocare și mai mare. Armata sa se bazează în mare parte pe sisteme din epoca sovietică precum Buk-M1 și S-300, împreună cu flota sa de avioane de luptă, deși acestea sunt mai puțin eficiente decât sistemele de rachete.

Succesul se rezumă uneori la dexteritatea trupelor în manevrarea armelor.

Luni, Dmitro Șumski, un soldat ucrainean dintr-un pluton antiaerian din nordul Ucrainei, a eliminat două rachete de croazieră de mare viteză folosind doar un lansator portabil, proiectat să lovească elicoptere și alte ținte care zboară la altitudine joasă. Isprava i-a adus laude speciale din partea președintelui Volodimir Zelenski.

Operatorii ucraineni de apărare antiaeriană și antirachetă sunt recunoscuți pentru îndemânarea lor de cowboy, iar planificatorii militari ai Rusiei au omis uneori să țină cont de acest lucru. Când Rusia a invadat Georgia în 2008, Kremlinul a fost șocat de dârzenia apărării antiaeriene a acestei țări mici. Abia mai târziu, Putin a descoperit, spre furia lui, că Ucraina livrase în secret Georgiei sisteme de apărare aeriană înainte de război și trimisese specialiști pentru a-i învăța pe georgieni cum să le folosească.

Oficialii ucraineni spun că sistemele lor actuale sunt suficiente pentru a contracara rachetele de croazieră mai mici, cu mișcare mai lentă, cum ar fi X-101 și X-555, precum și rachetele Kalibr, toate acestea constituind cea mai mare parte a rachetelor trase săptămâna aceasta. Rachetele mai mari, cum ar fi Iskander-ul hipersonic lansat de la sol, sunt mult mai greu de interceptat.

Rachetele Iskander nu par să fi fost folosite în recentele atacuri, dar se crede că au fost trase în unele dintre cele mai devastatoare atacuri din război, inclusiv în loviturile asupra a două cazărmi militare din Mikolaiv, în sud, care au ucis zeci de soldați.

Oficialii occidentali spun că Rusia menajează unele dintre rezervele sale de arme mai mari și mai avansate, aflate de altfel în scădere, rezervându-le pentru țintele cu cea mai mare valoare. Unele sunt folosite și pentru a transporta focoase nucleare, așa că Rusia trebuie să păstreze suficiente pentru a-și menține capacitățile de descurajare, au spus oficialii.

Pentru a contracara rachetele mai avansate, Ucraina a cerut sisteme de arme occidentale mai sofisticate, cum ar fi sistemele avansate de rachete suprafață-aer, fabricate în America, cunoscute sub numele de NASAMS. Sistemele ar oferi acoperire pe rază scurtă până la medie de peste 30 până la 50 de kilometri.

Marți, Casa Albă a anunțat că două NASAMS, fiecare echipate cu rachete ghidate de radar suficient de puternice pentru a doborî avioane de luptă, drone de luptă și rachete de croazieră, vor fi livrate în Ucraina. Asta se va adăuga livrării celor patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T de fabricație germană, care au început să sosească în Ucraina marți. Miercuri, Olanda a anunțat că va trimite rachete de apărare aeriană în valoare de 15 milioane de dolari.

Presat de motivul pentru care sistemele avansate nu au fost trimise mai devreme în Ucraina, ambasadorul american la NATO, Julianne Smith, a spus că cererile de arme ale Kievului au „evoluat” în timpul războiului și că administrația Biden lucrează cu alți aliați pentru a ține pasul.

Douglas Barrie, expert militar la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, a spus că este puțin probabil ca multe țări să aibă sistemele avansate de apărare aeriană la îndemână.

„Și în acest moment”, a spus el, „având în vedere mediul de securitate actual, dacă ai doar câteva dintre acestea în propria țară, va exista un pic de ezitare în a le preda altcuiva”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite