Nume amuzante și culori atractive pentru droguri mortale. Grupările criminale recurg la metode ingenioase pentru a-și plasa marfa
Droguri periculoase, vândute sub nume de personaje de desene animate şi la preţuri de câţiva euro, care le fac şi mai atractive pentru copii şi tineri. Sunt câteva dintre diversele metode folosite de traficanti pentru a-şi racola şi convinge cumpărătorii, aproape la fel ca pe o piaţă legală. Chiar şi sub nume amuzante sau la modă, drogurile rămân periculoase şi pot fi chiar mortale. Astfel de substante interzise ajung frecvent și în România si sunt vândute la colț de stradă, în stațiunile de schi sau chiar în școli.
Colorate, atractive prin nume și destul de ieftine, dar cu adevărat ucigătoare. În România, la fel ca în restul lumii, droguri sintetice care par dulciuri inofensive au dus la moartea unor minori. Și asta pentru că au efecte rapide și devastatoare asupra organismului.
În încercarea de a-și impune marfa pe o piață aglomerată, grupările criminale vin continuu cu noi substanțe psihoactive, dar și cu metode inovative de a le vinde.
Cătălin Țone, expert antidrog: Inventează poate lunar chiar o astfel de pastilă, aparate de ștanțat, încearcă să imite pe cât posibil lucruri pe care tinerii, adolescenții le întâlnesc în viață. Am avut personaje de desene animate, firme de mașini, firme de modă. Să știți că e și o modalitate de marcare a teritoriului, de verificare a zonelor unde ajung aceste comprimate. Dacă vorbim de producători, în special belgieni și olandezi, vorbim de o producție de zeci de milioane.
Și metodele de transport sunt ingenioase. Au fost făcute capturi de stupefiante ascunse în cutii cu cereale sau cu mâncare uscată pentru pisici. Oricum ar arăta și ar fi vândute, noile droguri sintetice sunt chiar mai periculoase decât cele clasice: induc repede starea de dependență și au concentrații aproape de nivelurile mortale.
Bogdan Gheorghe, medic, Agenţia Naţională Antidrog: Un efect al acestor substanțe este că duce la apariția rapidă a unor senzații foarte intense, foarte rapid, dar durata acestei senzații durează foarte puțin. Astfel că persoana consumatoare dorește să experimenteze senzația cât mai des. De multe ori beneficiarii noștri ne-au spun că și-au făcut atâtea doze de câte au avut bani. Uita drogurile tradiționale pentru că intensitatea lor este mai redusă.
Grupările criminale care câștigă milioane și zeci de milioane de euro pe an fac adevărate analize de risc, susțin surse judiciare. Urmăresc comunicatele poliției, acțiunile oamenilor legii și chiar își trimit membrii grupărilor în zone în care s-au făcut mai multe arestări pentru a depista vulnerabilități și pentru a putea îmbunătăți traficul de stupefiante.
Fiecare pastilă costă, la prima mână, câțiva eurocenți, iar în România se vinde chiar cu 3, 4 sau 10 euro. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai nocive.
Dacă aveți cunostință despre o persoană care are probleme din cauza consumului de droguri, puteţi apela gratuit telverde 0.800.870.070 al Agenţiei Naţionale Antidrog.