Nou centru regional de sortare a ambalajelor colectate în Sistemul de Garanție-Returnare, deschis la Brașov

2 aprilie 2024, 15:08

Un nou centru regional de sortare a ambalajelor colectate în Sistemul de Garanție-Returnare a fost deschis la Braşov. Până la finalul anului, România ar trebui să aibă 10 astfel de centre, pentru ca transportul ambalajelor de la preluare până la procesare să fie cât mai scurt.

Cu o suprafață de 3.300 de metri pătrați, Centrul Regional din Brașov este dotat cu echipamente avansate care pot procesa peste 240 de milioane de ambalaje pe an.

Radu Mitulescu, manager tehnic, RetoRO SGR: Se identifică ambalajul pe baza de code de bare. Se face sortarea pe tip de ambalaj și pe culoare. Dacă este pet, pe culori diferite.

Este al treilea astfel de centru din țară după cele din Cluj și Timiș.

Gemma Webb, preşedinte RetuRO SGR: Vom avea 10 centre în toată țara. Apoi, vom vedea daca va mai fi nevoie de altele. Principalul lucru pe care îl urmărim este să limităm distanța de transport la 150 de km.

Ministrul Mediului spune că, dacă în decembrie, anul trecut, s-au strâns doar 30.000 de ambalaje, în martie s-a ajuns la 80 de milioane de sticle, peturi și doze de aluminiu. Nu toată lumea este convinsă să returneze ambalajele pentru a-și recupera cei 50 de bani plătiți ca garanție.

În timp ce unii cetățeni duc la containere ambalajele, alții le caută pentru a le valorifica. Pe asta mizează și Ministerul Mediului.

Mircea Fechet, minsitrul Mediului: Am convingerea că până ce acel ambalaj ajunge într-o groapă sau aruncat pe undeva în natură, el va fi recuperat, de o persoană sau de alta. Până la sfârșitul anului viitor, mă aștept să nu mai existe acele câmpuri pline cu peturi sau alte ambalaje de băuturi.

Mircea Fechet, ministrul Mediului

Ministrul Mediului: Până la sfârşitul anului, nu ar mai trebui să existe decât ambalaje din sistemul SGR

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, la Braşov, cu prilejul inaugurării celui de a-l treilea centru ReturRo, că speră ca, până la sfârşitul anului, în magazinele din România să nu mai fie comercializate decât ambalaje din sistemul de garanţie şi retur (SGR), subliniind că deja prin acesta se colectează zilnic 3 milioane de ambalaje reciclabile.

Investiția în toate cele zece centre de procesare se va ridica la 86 de milioane de euro. În acest moment, un astfel de sistem este implementat în 41 de țări la nivel mondial și în 15 țări europene, printre care și România. Studiile de caz arată că în țările în care a fost implementat, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite