Noi droguri apar permanent pe piață. Autoritățile nu reușesc să țină pasul cu chimiștii grupărilor criminale

27 august 2024, 22:05

10% dintre elevii români au consumat cel puţin o dată un drog. Este concluzia unui studiu realizat de specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, care scoate în evidenţă şi alte date îngrijorătoare. Autorităţile introduc permanent noi substanţe interzise pe lista celor ilegale. Două dintre acestea au fost depistate recent la percheziţii. Numai că e dificil să ţină pasul cu chimiştii grupărilor criminale.

Pe piața din România au apărut drajeuri cu nicotină, care au scop recreațional și ridică și semne de întrebare ale specialiștilor antidrog.

Drajeurile cu nicotină în aparență nu par a fi foarte periculoase, dar analizele realizate în laboratorul antidrog au arătat contrariul. O astfel de bomboană poate conține nicotina ce se regăsește în 60 de țigări.

De aceea se fac verificări în continuare și vor fi sesizate mai multe instituții, inclusiv din domeniul sănătății publice. În paralel, substanțe psihoactive depistate în cursul mai multor acțiuni ale Poliției și ale DIICOT au ajuns pe lista de substanțe interzise. 2 CMC și 2 MMC sunt considerate acum droguri. Este monitorizată atent și utilizarea unor medicamente de către consumatorii de stupefiante.

Ramona Dabija, director, Agenția Națională Antidrog: Vom pune sub control național și vom armoniza legile din domeniu și vorbim de acele medicamente de uz psihiatric care într-adevăr au făcut foarte mult rău copiilor, ele fiind folosite fără prescripție medicală au fost comercializate în rândurile adolescenților. Sunt medicamente din cauza cărora în serviciile de urgență au ajuns copii.

Peste 2.200 de persoane au ajuns la spital ca urmare a consumului de droguri sau medicamente folosite ca stupefiante, conform cifrelor raportate de unitățile medicale pentru un singur an. Mai multe cazuri sunt legate de consumul substanțelor interzise din categoria „cristal” din care fac parte și 2 CMC și 2 MMC. Includerea lor într-o schemă de tratament este foarte greu de realizat, spune medicul Bogdan Gheorghe.

Bogdan Gheorghe, medic, Agenția Națională Antidrog: În cazul noilor substanțe psihoactive (NSP) este foarte greu de identificat ce tip de substanțe consumă, pentru a ști ce tratament medicamentos să îi administrăm și în același timp e foarte greu de comunicat cu aceste persoane. Starea euforică dată de aceste substanțe e mult mai intensă decât în cazul drogurilor tradiționale și ei sunt în momentul în care doresc foarte mult să consume și li se pare că acest consum nu le afectează starea de bine în general.

Datele Agenției Naționale Antidrog arată că în 2022, 1 din 10 elevi a consumat cel puțin o dată un stupefiant.

Dacă aveți cunostință despre o persoană care are probleme din cauza consumului de droguri, puteţi apela gratuit telverde 0.800.870.070, al Agenţiei Naţionale Antidrog.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite