Vlad Pascu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru ucidere din culpă, în dosarul 2 Mai. Sentința nu este definitivă
Vlad Pascu, tânărul şofer drogat care, în august 2023, a ucis doi studenţi şi a rănit grav trei, a primit o condamnare de 10 ani de închisoare pentru ucidere din culpă. Sentința nu este definitivă. În plus, familiile victimelor vor primi peste 1,7 milioane de euro ca despăgubiri morale. Decizia nu este însă definitivă, iar părinții și rudele celor uciși în accident au anunțat deja că vor face apel.
Vlad Pascu a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru ucidere din culpă, la care judecătorii au adăugat 3 ani pentru vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, și părăsirea locului accidentului. Dar din totalul de 10 ani, tânărul care a condus drogat și a accidentat mortal 2 studenți, iar pe alți 3 i-a rănit, va executa doar 8,5. Din pedeapsă va fi scăzută durata reţinerii şi a arestării preventive, adică un an și jumătate. Familiile victimelor spun că vor contesta decizia.
Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian Olariu, decedat în accident: Nu suntem mulțumiți de această sentință, noi sperăm să putem schimba ceva la Curtea de Apel Constanța, să putem să-i schimbăm încadrarea. Vlad Pascu peste câțiva ani va fi iarăși liber. Noi speram ca acest caz, care a fost atât de mediatizat, ca să primească pedeapsă mult mai mare și să le dea o învățătură de minte celor drogați care se urcă la volan. Ne vrem copilul înapoi, daune morale nu vrem să auzim în momentul de față, e ca și când ne-am fi vândut copilul.
Adrian Cuculis, avocat: În ceea ce privește pedeapsa, nu cred că se putea duce mai sus. Iar cu privire la daunele morale, cred că avem de-a face cu daune care se încadrează în normalul instanțelor de judecată. Poate odată cu calea apelului o să cerem o majorare a acestor daune, cert este că vom merge mai departe și în apel vom cere schimbarea încadrării juridice a faptei.
În total, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România va achita familiilor victimelor peste 1.700.000 de euro, daune morale. Suma va fi recuperată ulterior de la inculpat.
Judecătoarea a hotărât că Vlad Pascu nu va avea dreptul să conducă autoturisme cinci ani după executarea pedepsei.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii.
ACTUALIZARE Vlad Pascu, şoferul drogat care în octombrie 2023 a accidentat mortal doi tineri şi a rănit alţi trei în localitatea 2 Mai, a fost condamnat vineri, de Judecătoria Mangalia, la 10 ani de închisoare.
„Aplică inculpatului Pascu Matei – Vlad, (…) pedeapsa cea mai grea, de 7 (şapte) ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 (trei) ani închisoare, reprezentând o treime din celelalte pedepse aplicate pentru infracţiunile concurente, şi dispune ca inculpatul Pascu Matei – Vlad să execute în final o pedeapsă rezultantă de 10 (zece) ani închisoare”, reiese din soluţia pe scurt a judecătorilor.
Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii.
Iată ce prevede sentința Judecătoriei Mangalia, pe larg:
-Vlad Pascu, condamnare de 7 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă a victimelor Andrei – Sebastian Olariu și Roberta -Marina Dragomir.
-Vlad Pascu, condamnare de 2 ani și 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă asupra urătoarelor persoane: Cristina-Ileana Ionescu, Vlad-Alexandru Coniac și Darius-Dumitru Bârzan
-Vlad Pascu, condamnare de 3 ani și 4 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
-Vlad Pascu, condamnare de 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsire a locului accidentului.
-Vlad Pascu, condamnare de 7 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 ani închisoare, reprezentând o treime din celelalte pedepse aplicate pentru infracţiunile concurente, și dispune ca inculpatul Vlad Pascu să execute în final o pedeapsă rezultantă de 10 (zece) ani de închisoare, cu începere din 19 august 2023, data reținerii.
-Vlad Pascu, interzicerea dreptului de a conduce orice categorie de autovehicul, pe o perioadă de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.
-Vlad Pascu, instanța dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
-Obligă partea responsabilă civilmente Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), la plata următoarelor despăgubiri civile: – Către partea civilă Olariu Mihaela, in calitate de mamă a victimei Olariu Andrei – Sebastian, daune morale în cuantum de 250 000 euro; – Către partea civilă Olariu Valentin, in calitate de tata al a victimei Olariu Andrei – Sebastian, daune morale în cuantum de 250 000 euro; – Către partea civilă Olariu Maria – Selena, in calitate de sora a victimei Olariu Andrei – Sebastian, daune morale în cuantum de 80000 euro; – Către partea civilă Olariu Maria, in calitate de bunica a victimei Olariu Andrei – Sebastian, daune morale în cuantum de 30 000 euro; – Către partea civilă Olariu Marin, in calitate de bunic al victimei Olariu Andrei – Sebastian, daune morale în cuantum de 30 000 euro; – Către partea civilă Tănase Andreea, in calitate de matusa a victimei Olariu Andrei – Sebastian, daune morale în cuantum de 30 000 euro; – Către partea civilă Dinu Gabriela, in calitate de matusa a victimei Olariu Andrei – Sebastian, daune morale în cuantum de 30 000 euro. – Către partea civilă Dragomir Cătălin-Ştefan, în calitate de tată al decedatei Dragomir Roberta-Maria, daune morale în cuantum de 250 000 euro; – Către partea civilă Dragomir Livia, în calitate de mamă a decedatei Dragomir Roberta-Maria, daune morale în cuantum de 250 000 euro; – Către partea civilă Dragomir Eva-Teodora, în calitate de soră a decedatei Dragomir Roberta-Maria, daune morale în cuantum de 80000 euro; – Către partea civilă Voinea Ruxanda, în calitate de bunică a decedatei Dragomir Roberta-Maria, daune morale în cuantum de 30 000 euro; – Către partea civilă Voinea Marin, în calitate de bunic al decedatei Dragomir Roberta-Maria, daune morale în cuantum de 30 000 euro; – Către partea civilă Coniac Vlad-Alexandru, în calitate de persoană vătămată, daune morale în cuantum de 100 000 euro; – Către partea civilă Bârzan Darius-Dumitru, în calitate de persoană vătămată, daune morale în cuantum de 50 000 euro; – Către partea civilă Ionescu Cristina-Ileana, în calitate de persoană vătămată, daune morale în cuantum de 250 000 euro
Curtea de Apel București a anulat rechizitoriul DIICOT prin care Vlad Pascu și părinții săi fuseseră trimiși în judecată.
Decizia este definitivă, astfel că dosarul se reîntoarce la DIICOT. Miruna Pascu era acuzată de influențarea declarațiilor și amenințare, Claudiu Pascu de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, iar Vlad Pascu pentru trafic și consum de droguri și punerea la dispoziție a locuinței pentru consum ilicit.
În dosarul de ucidere din culpă, Vlad Pascu ar putea afla astăzi un prim verdict.
