Un nou exod al medicilor români. Infrastructura din spitale, condițiile de muncă și respectul primit, printre principalele motive ale plecării

25 iunie 2023, 15:50

Mariana Răuțescu, medic stomatolog în Franţa: Am ales să părăsesc România acum 10 ani pentru că nu mai aveam speranţă, pentru că obosisem să sper într-o schimbare care nu mai venea şi nu se întrezărea la orizont. Pentru că nu aveam predictibilitate şi pentru că nu simţeam că profesia mea este respectată şi apreciată suficient în societatea noastră.

Mariana Răuţescu este medic stomatolog în Franţa, în acest moment. Povestea ei este și a mii de colegi de breaslă care au dat România pentru o altă țară. Înainte de pandemie, începuse să scadă numărul celor dispuși să plece din ţară, dar anul trecut a crescut brusc.

NUMĂRUL CERTIFICATELOR PROFESIONALE ELIBERATE DE COLEGIUL MEDICILOR

2016 – 1462

2017 – 1374

2018 – 2021

2019 – 1099

2020 – 858

2021 – 776

2022 – 1049

(SURSĂ: STUDIU COLEGIUL MEDICILOR )

Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Colegiului Medicilor: Ceea ce pe noi ne deranjează în acest moment este ceea ce s-a întâmplat anul trecut, în 2022, când avem o creştere de la 776 la 1049, încercăm să monitorizăm acest fenomen, să vedem dacă creşterea va fi vizibilă şi anul acesta, până în acest moment avem eliberate doar 306 cerficate. Fenomenul este foarte accentuat în a doua jumătate a anului.

Cei mai mulți interesaţi să plece sunt din Bucureşti Ilfov şi din sud estul ţării. Sunt medici de ATI, medicină de urgenţă, oncologie şi chirurgie.

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România: 31.5 % dintre bărbați spun ”da”, iar la femei intenția ar fi de 25.9% și un ”da” hotărât 5,2 %. Din nou dacă ne uităm la grupa de vârstă, pleacă medicii tineri. Observăm un procent care trebuie să ne îngrijoreze, 57,5 % din medicii sub 35 de ani au afirmat pozitiv o intenție probabilă în 40,3% din cazuri și una sigură – deci vor pleca cu certitudine- 17,2 %.

Până acum, salariul mult prea mic era invocat de cei care plecau din țară. Acum medicii tineri ( carton motive ) fug pentru alte condiții de muncă, performanțe în carieră și o viață personală mai bună. Ioana Bojan a făcut pasul decisiv după primul an de rezidenţiat.

Ioana Bojan, medic în Valencia, Spania: În niciun moment nu a fost dintr-un motiv economic, pentru că mă descurcăm cu salariul pe care îl luam în România. A fost mai mult pentru a-mi îmbunătăţi calitatea vieţii şi pentru a avea o siguranţă şi o certitudine, lucuri pe care în România e destul de greu să le obţinem în momentul actual. Nu se poate compara. În România, sunt saloane în care sunt internaţi 10 pacienţi şi aici nu există aşa ceva. Există un salon individual, pacienţii sunt respectaţi, au condiţii incredibile.(…) De multe ori, cu ce ne loveam de zi cu zi era lipsa de respect pe care o primeam.

Florin Puflea este medic de Anestezie Terapie Intensivă de 20 de ani în Italia. Sistemul sanitar nu este nici acolo perfect, susţine el, dar, este mai bun ca în România. Vine frecvent în ţară, la clinici private și crede că lucrurile se pot îmbunătăți tocmai cu sprijinul celor care au plecat în alte țări.

Florin Puflea, medic ATI Verona, Italia: Sunt foarte mulți colegi care își doresc să participe și mulți nu se vor mai întoarce în România. Avem, față de acum câțiva ani, insturmente care ne pot ajuta să scurtam distanțele.

Peste 15.000 de medici români au plecat din sistemul sanitar în ultimii 20 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite