Nadia Comăneci: Mulţi sportivi devin diplomaţi extraordinari fără să ştie. Elisabeta Lipă: Avem nevoie de legislaţie pentru zona privată, care doreşte să construiască baze sportive

Nadia Comăneci
24 septembrie 2024, 17:16

Fosta mare gimnastă română Nadia Comăneci a afirmat, în cadrul conferinţei „Diplomaţia Sportivă”, care a avut loc, marţi, la Palatul Parlamentului, că foarte mulţi sportivi devin diplomaţi extraordinari fără să ştie, reprezentând ţările din care provin cu succes prin performanţele pe care le obţin.

Sportul reprezintă unul dintre cei mai mari ambasadori ai unei ţări. Cei mai mulţi dintre sportivi devin fără să ştie diplomaţi extraordinari prin valorile sportive definite prin acest termen unic, fair play sportiv. Înţeleg că războiul se duce doar pe terenul de sport şi cu respectarea strictă a unor reguli care permit celui mai bun să câştige. Sportivii învaţă şi înţeleg că rivalitatea se termină acolo în terenul de competiţie, imediat ce s-a terminat concursul sportiv, apoi devin cei mai buni prieteni, colegi şi mentori. Totodată, sportivii învaţă să recunoască performanţele contracandidatului, să recunoască meritele sportive şi tăria de caracter. Am văzut la toate competiţiile de foarte multe ori acest lucru, sportivi care îşi încurajau adversarul sau îi dădeau sfaturi. Poate de aceea când intervin deficienţe în arbitraj lumea sportului le taxează. În alte ordine de idei, sportivii devin cei mai buni ambasadori ai ţării lor, ei concurează sub drapelul naţional, performanţele lor devin performanţele ţării, medaliile ţării devin bun naţional, numele lor devin sinonime cu ţara pe care o reprezintă. Sportivii respectivi devin persoane publice şi mulţi vor încerca să afle mai mult despre ţara din care provin, vor dori să afle despre poziţionarea acesteia, despre cultură, forme de relief şi multe altele. Sportivii nu fac cursuri de diplomaţie, dar cu totul natural reuşesc să se descurce foarte bine în reprezentarea disciplinei sportive, a clubului şi a ţării lor. Acestea sunt doar câteva gânduri şi idei. Vă doresc o dezbatere de 10″, a transmis Nadia Comăneci, printr-un mesaj video difuzat în timpul conferinţei.

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat în cadrul mesei rotunde că sportul românesc are nevoie de modificări legislative, pentru ca „ambasadorii” ţării, sportivii, să beneficieze de condiţii de pregătire similare cu ale adversarilor lor.

„Avem nevoie de modificări legislative, pentru că sportul nu poate să stea în loc. Pentru că România a demonstrat că are potenţial, că are talent, a demonstrat că are specialişti, ce-i drept foarte puţini, şi are nevoie de specialişti, şi, de ce nu, ne dorim ca Jocurile Olimpice viitoare să arate mult mai frumos pentru sportul românesc. Dacă am reuşit să sărim cam 50%, şi aici mă refer de la locul 46 la Tokyo, la locul 23 la Jocurile Olimpice de la Paris, asta spune multe. Asta spune că avem sportivi buni, tehnicieni buni, avem federaţii care ştiu ce vor. Iar cele care nu au reuşit încă să îşi găsească locul ar trebui ajutate. La ora actuală statul susţine sportul cam în proporţie de 90%. E clar că sportul are nevoie şi de zona privată, dar acum mergem mai mult pe prietenii: ‘Te cunosc, te ajut, îţi dau, dar îţi dau până la un anumit nivel, după care am şi eu nevoie de ajutor’. Şi avem nevoie să modificăm legislaţia fiscală, care să vină în sprijinul companiilor private şi celor care vor să susţină sportul, avem nevoie de o legislaţie permisivă tot pentru zona privată care doreşte să construiască baze sportive, pentru că statul clar nu le poate construi pe toate„, a afirmat Lipă.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a adus în atenţie evenimentele care au marcat olimpismul românesc, afirmând că 2024 diplomaţia sportivă a atins un nivel ridicat.

În acest an 2024, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român aniversează 110 ani de la înfiinţare, iar în cheia recentelor evenimente şi anume Jocurile Olimpice de la Paris, marcăm o bornă de 100 de ani de la prima medalie obţinută de România. Sunt borne foarte importante, peste care nu aş vrea să trec foarte uşor, pentru că ele sunt un calendarul de diplomaţie sportivă al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Aş spune că anul 2024 a fost din punct de vedere al diplomaţiei sportive anul în care Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a atins un nivel maximal”, a afirmat Covaliu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă