Mizele comerciale ale vizitei premierului Marcel Ciolacu în Qatar și Emiratele Arabe. TVR Info a aflat sumele care ar urma să fie investite de statul Qatar în proiecte importante din România

17 aprilie 2024, 11:09 (actualizat 17 aprilie 2024, 16:43)

Premierul Marcel Ciolacu îşi continuă vizita în Qatar, iar pe agenda discuţiilor se află dezvoltarea în România a unor proiecte importante de investiţii în valoare de 15 miliarde de euro.

ACTUALIZARE. TVR Info a aflat sumele care ar urma să fie investite de statul Qatar în proiecte importante din România.

_____________________________________________________

În plus, Guvernul ar vrea să încheie mai repede procedura de reorganizare a Tarom pentru a putea vinde compania către cei de la Emirates.

Marcel Ciolacu se întâlnește astăzi cu șeicul din Qatar, care îndeplinește funcțiile de prim-ministru și ministru de Externe. Este o discuție cu mize comerciale foarte mari, pentru că țara noastră vrea să cumpere din Qatar motorină și kerosen la un preț mai mic. În schimb, le vom vinde arabilor componente auto, anvelope, elemente componente pentru frigidere și motoare.

Totodată, România își dorește ca oamenii de afaceri din Qatar să investească într-un terminal al aeroportului din Timișoara pentru ca acesta să fie dezvoltat în anii următori iar după întânirea de astăzi dintre premier și șeicul din Qatar, va fi și o întrevedere în plenul delegațiilor.

Declarații comune de presă ale celor doi oficiali

În primele luni ale anului 2023, schimburile comerciale dintre România și Qatar au depășit zecid e milioane de dolari, iar pe primele 11 luni din anul trecut, au fost de 113 milioane de dolari.

Din delegație fac parte: miniștrii Energiei, Economiei, Transporturilor, Digitalizării, Agriculturii, de Externe,  precum și directorul Hidroelectrica, șeful ANCOM, directorul portului Constanța, șeful ANSVSA.

MIZELE ECONOMICE

QATAR

– proiecte în valoare de 15 mld. de  euro.

– autostrada Comarnic-Braşov și calea ferată Predeal-Brașov să fie parteneriat public privat.

– Proiect pe energie, cu offshore-ul eolian, sunt interesati sa concesioneze un perimetru în Marea Neagră.

– proiecte pe digital și pe hidrogen de 1 mld. euro (centru producere hidrogen, centru pentru securitate avansată a inteligenței artificiale, dezvoltare și operaționalizare cloud specializat pentru Inteligență Artificială, dezvoltare și operaționalizarea sistem de antenă autonom pentru aplicații cu dublă utilizare, antivirus (dezvoltare software), platformă integrată pentru informații despre amenințări cibernetice, centru de date de mare capacitate 300, dezvoltarea unei capacități cibernetice ofensive 100, dezvoltarea unui AI complex și învățare automată sistem bazat pentru a sprijini combaterea dezinformării și știri false.

– investiții în Portul Constanța

EMIRATELE ARABE UNITE

– miza majoră este Tarom și noul terminal de la Otopeni. Guvernul vrea să aducă Emirates aici, Tarom să aibă acționariat emiratez, negociază ca Tarom să aibă cel puțin 51% acționariat! Emirates vrea să pună piciorul în Europa, iar Emiratele Arabe Unite sunt dispuse sa contribuie și la construirea unui nou terminal la Otopeni. Tarom e în procedură de reorganizare la Comisia Europeană pana în 2026, e o gaură în buget, iar Guvernul vrea să rezolve asta. Emirates este a patra cea mai bună companie aeriană din lume în anul 2023.

– investiție la Brăila – 50 mil. euro într-un abator unde să se proceseze un milion de capete/an.

– investiție la Ialomița – 50 mil euro, o fabrică de lapte praf, la pachet cu cinci ferme a 5.000 de capete de vaci, care să crească productia de lapte cu 750.000 de tone pe an.

–  vrem să le dăm un combinat de îngrășăminte.

– investiții în Portul Constanța.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite