Miting al silvicultorilor, în Capitală. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre reformele în sectorul silvic: „Nu cedez niciun milimetru”
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură ”Silva” a organizat, miercuri, un miting în Capitală. Sindicaliştii reclamă că Guvernul ”a tăiat veniturile silvicultorilor şi le-a anulat o parte din drepturi.
”Alimentat, cel mai probabil, de înverşunarea ministrului Mediului, apelor şi pădurilor faţă de toţi cei care îngrijesc pădurile României, Guvernul a tăiat veniturile silvicultorilor şi le-a anulat o parte din drepturi! Mai întâi, în urmă cu mai puţin de o lună, prin OUG nr. 4/2025, fără nicio explicaţie, Guvernul a diminuat salariile silvicultorilor cu 25% începând de la 1 ianuarie anul acesta. Săptămâna trecută, Guvernul a modificat, prin OUG nr. 14/2025, Statutul personalului silvic. Au fost tăiate mai multe drepturi pe care Parlamentul României le-a aprobat şi le-a asumat prin lege”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Silva, într-un comunicat de presă.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Din respect pentru românii care muncesc din greu și care atunci când ies la pensie primesc o strângere de mână, cred că lucrurile trebuie să intre în normalitate
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut declarații la TVR INFO despre măsurile de reformă pe care le implementează în sectorul silvic din România. În ciuda protestelor și opoziției din partea unor angajați, ministrul a subliniat importanța acestor schimbări, chiar dacă acestea pot duce la nemulțumiri.
„Dreptul la protest este un drept constituțional, dar ceea ce s-a întâmplat timp de 30 de ani trebuie să se oprească. Nu putem plăti prime de 100.000 de euro, nu putem avea zeci de sporuri în contractul colectiv de muncă, nu putem să avem direcții silvice care pierd bani ani la rând și nimeni nu-i întreabă nimic. Nu putem să avem 100 de directori doar în teritoriu”, a declarat Fechet, referindu-se la excesul de cheltuieli și la managementul deficitar din sectorul silvic.
Ministrul a adăugat că reformele sunt esențiale pentru a restabili normalitatea în cadrul companiilor de stat, și a subliniat că aceste măsuri sunt și din respect pentru românii care muncesc din greu, dar care, la pensionare, nu beneficiază de condiții favorabile.
„În legătură cu toate aceste lucruri, din respect pentru milioanele de români care muncesc din greu în fiecare zi și care atunci când ies la pensie nu primesc altceva decât o strângere de mână, eu cred că lucrurile trebuie să intre în normalitate”, a adăugat ministrul.
Fechet a continuat să explice că deciziile luate, inclusiv eliminarea bonificației de pensionare pentru silvicultori, sunt necesare pentru reziliența Regiei Naționale a Pădurilor. Aceasta a fost o măsură adoptată printr-o ordonanță de urgență aprobată în ședința de guvern de săptămâna trecută.
„Am reușit să aprobăm o ordonanță de urgență prin care am eliminat din statutul silvicultorilor acea bonificație la pensionare care putea să ajungă și la 100.000 de euro. Sper să înțeleagă toți colegii din sectorul silvic că toate aceste decizii le luăm pentru ei, le luăm pentru reziliența regiei naționale a pădurilor”, a explicat Fechet, subliniind că măsurile au fost impuse și pentru a preveni o situație similară cu cea din decembrie și ianuarie, când salariile angajaților au fost plătite cu întârziere din cauza lipsei de fonduri.
„Nu cedez niciun milimetru, nu mă abat de la ceea ce am propus”, a încheiat ministrul, confirmând că va continua să apere reformele implementate, indiferent de protestele care au loc în sectorul silvic.