Ministrul Finanţelor a dat explicații în Parlament pe tema reducerii cheltuielilor. Adrian Câciu: Va fi un plan de măsuri care să conducă la economii de 20 de miliarde de lei și care va fi anunțat săptămâna viitoare

11 aprilie 2023, 06:30

Declarații la Ora Guvernului:

 

 

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: Nu există o gaură la buget. Avem o încetinire pe încasările de la venituri, pe primul trimestru, în jur de 4,7 de miliarde de lei. Am luat o decizie în Coaliție, am prezentat situația, noi facem analize trimestriale, iar decizia domnului prim-ministru și decizia liderilor a fost să facem o ajustare și pe cheltuieli, în valoare de circa 20 de miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor a primit critici și susținere de la partenerii de coaliție.

Dan Vâlceanu, deputat PNL: Domnul Câciu a preluat mandatul la Ministerul de Finanțe în 2021 luna noiembrie, moștenind un deficit de 4,7 % din PIB. Și în ultima lună a reușit să facă 2% din PIB în plus și am terminat anul cu 6,7. Într-o lună, domnul Câciu a făcut 2% din PIB deficit.

Alfred Simonis, deputat PSD: Domnule Vâlceanu, 20 de miliarde de lei este suma vehiculată la ședința Coaliției de către primul ministru, Nicolae Ciucă. Erați la guvernare atunci când ați cumpărat fraudulos vaccinuri de un miliard de euro! Ăsta este adevărul! Și da, poate că astăzi facem plăți!

Miklos Zoltan, deputat UDMR: Cu siguranță, economia națională prezintă semne de încetinire, ca urmare a crizelor prin care am trecut. Tocmai de aceea, misiunea noastră în calitate de decidenți politici responsabili este să continuăm consolidarea bugetară, prin eficientizarea activității de colectare și limitarea cheltuielilor bugetare.

Opoziția, în schimb, s-a dezlănțuit. USR, formațiunea care l-a chemat pe Câciu în Parlament, a acuzat coaliția că a crescut taxele pentru micii întreprinzători și datoria publică.

Cătălin Drulă, președintele USR: Ați făcut bugetul țării franjuri, ne uităm la execuția la trei luni și vedem un dezastru! Ați cheltuit cu aproape 25 de miliarde de lei mai mult decât ați încasat, ceea ce este un record! Cheltuielile s-au umflat anul trecut pentru a vă hrăni clientela de partid.

Adrian Axinia, deputat AUR: Barca numită România se scufundă și lăutarii dumneavoastră, ai actualei Puteri, au amuțit. Domnule ministru, este posibil, pentru a acoperi gaura din buget, să veniți cu o niuă rundă de creșteri de taxe și impozite pentru firmele românești, adică pentru antreprenori?

Nu vor fi taxe noi și nici reduceri salariale, a spus clar Adrian Câciu. Potrivit unor surse, se ia în calcul eliminarea sporurilor acordate în pandemie și înghețarea proiectelor de lege cu impact bugetar. Fiecare minister va prezența mâine un plan de reducere a cheltuielilor cu 6%, anunță ministrul Finanțelor.

ACTUALIZARE Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi, că „gaura la bugetul de stat” nu este în niciun caz de 20 de miliarde lei, iar încetinirea colectării veniturilor se ridică la 4,7 miliarde lei faţă de ce era programat, adăugând că este bine ca statul să ia măsuri de consolidare bugetară pe partea cheltuielilor.

„Ca să înţeleagă poate românii cel mai bine, pentru că de asta sunt aici, România a fost băgată, cu bună intenţie, în procedură de deficit excesiv de o guvernare de dreapta, care s-a cerut în procedură de excesiv şi există documente în acest sens, deşi Europa suspendase această clauză, procedură care ne-a adus la un deficit de 9,4% în 2020, de 6,7% – mă rog, era programat să fie 7,1%, dar a venit domnul Cîţu despre care vorbiţi şi a reuşit să-l facă 6,7%, împreună cu colegii săi de guvernare, iar în 2022 am redus din nou deficitul la 5,7% din PIB. Iată, acestea sunt fapte, iar în 2023 ne-am propus o reducere la 4,4% din PIB”, a afirmat Câciu, în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora Guvernului.

Declarații ale ministrului Finanțelor Adrian Câciu:

/>

– Propunerile le vom trimite până mâine, așa cum ne-a cerut domnul prim-ministru. Nu va fi vorba de o rectificare bugetară în acest moment. Ci noi intenționăm un plan de măsuri fiscal-bugetare care să conducă la realizarea unor economii la bugetul general consolidat de 20 de miliarde de lei.

– Decizia luată de Coaliție a fost că nu se taie salarii, nu avem concedieri și nu se umblă la investiții și la proiectele cu fonduri europene și din PNRR. Planul de măsuri va fi prezentat săptămâna viitoare.

– Avem o reformă în PNRR care are termen în iunie 2023, privind Legea salarizării. Este corect și responsabil ca până la acel moment, lucrurile să intre într-o perioadă de analiză și așteptare, tocmai în pregătirea noii legi a salarizării.

– Nu va fi vorba de rectificare, va fi vorba de măsuri care să reducă la reducerea unor cheltuieli.

– Nu trebuie să priviți această ajutare liniar la toți ordonatorii de credite. La unii ajustarea poate fi mai abruptă, la alții mai puțin abruptă.

– În aceste luni a fost presiunea cu tot pachetul social. Am avut tot ce a însemnat elemente de sprijin pentru cetățenii vulnerabili, dar și pentru economie. Evident că presiunea pe cheltuieli a fost mai ridicată. Ceeea ce ne așteptam era să vină și un plus la colectare.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Dezbaterea politică a fost solicitată de grupul parlamentar al USR şi are tema: „Dezastrul încasărilor la buget din primele 3 luni ale anului. Situaţia îngrijorătoare a deficitului bugetar”.

Săptămâna trecută, USR a cerut ca Adrian Câciu „să explice dezastrul încasărilor la buget din primele trei luni ale anului şi măsurile pe care le va lua pentru a repara un buget pe 2023 total nerealist”.

„Când a venit Coaliţia PSD – PNL cu bugetul pe 2023 să fie adoptat de Parlament pe repede-înainte, că numai aşa înţeleg PSD, PNL şi Klaus Iohannis să conducă România, am avertizat că este un buget inflaţionist şi mincinos, cu cheltuieli şi deficit bugetar subestimate, respectiv venituri supraestimate. Acum, trei luni mai târziu, când gunoiul nu mai poate fi ascuns sub preş, încep să vorbească de dezastrul la încasări şi cheltuielile scăpate de sub control. Tot în spatele uşilor închise, fără explicaţii şi detalii despre ce vor să facă. Aşa că l-am chemat în Parlament pe ministrul Câciu să explice românilor cum va echilibra bugetul, cum opreşte aceste deficit enorm care duce la scumpiri. Dar, şi de ce a venit în decembrie anul trecut cu un buget mincinos”, a transmis preşedintele USR, Cătălin Drulă, într-un comunicat.

USR a solicitat PSD şi PNL ca, dacă au ajuns la concluzia că trebuie să taie din cheltuielile statului, să înceapă cu pensiile speciale, care „înghit din buzunarul românilor mai mulţi bani de la lună la lună”, susţinând că „doar pe primele două luni ale anului 2023 din bugetul de stat s-au cheltuit cu pensiile speciale 2,24 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 13% faţă de aceleaşi luni ale anului trecut„.

După ce zilele trecute ministrul Finanțelor a vorbit despre o posibilă înghețare a salariilor bugetarilor, iar ministrul Proiectelor Europene a prezentat principalele scenarii, în care numărul salariaților din sistemul public poate fi redus sau salariile scăzute, premierul a prezentat luni principalele mijloace prin care se pot reduce cheltuielile.

„Să nu inducem o panică absolut nejustificată în rândul populației. Fiecare dintre aceste opțiuni este discutată atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat. Desigur că fiecare dintre ele poate să constituie o analiză, dar am dat sarcină în guvern ca orice opțiune să fie discutată, mai puțin cea de salarii și cea de investiții. (…) Nu discutăm despre noi taxe acum. Nu putem să venim acum și să îi înspăimântăm (pe cetățeni – n.red.) că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluții la îndemâna guvernului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Cheltuielile statului trebuie reduse cu 20 de miliarde de lei pentru a atinge ținta de deficit de 4,4%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite