Marcel Boloș, speriat de prețuri. Ultima dată când a făcut piața a cheltuit 500 de lei pentru mâncare

4 aprilie 2024, 07:58 (actualizat 5 aprilie 2024, 00:00)

Alimentele sunt scumpe în România. Nu este un secret până la urmă! O confirmă chiar și autoritățile. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, spune ca ultima dată când a făcut piața, la Cluj, a cheltuit 500 de lei pentru mâncare. În Capitală, am facut şi noi un experiment şi pentru cantităţi minime am ajuns dintr-un foc la aproape 300 de lei. Vestea proastă vine însă de la economişti, care sunt convinşi că scumpirile vor continua.

Ministrul Marcel Boloș a făcut cumpărăturile în piața agroalimentară din Cluj-Napoca, pentru că la București nu are timp.

Ministrul spune că a cumpărat verdețuri, legume, carne și lactate pentru consumul personal și pentru mama sa, iar pentru aceste cumpărături a plătit în jur de 500 de lei. Întrebat cum i se par prețurile Marcel Boloș spune că sunt ”foarte ridicate”.

La sfârșitul anului trecut, șeful său din Guvern, Marcel Ciolacu, a arătat că a cumpărat aproape tot ce a avut nevoie cu aproape 100 de lei.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: Boloș a fost la piață și a cheltuit 500 de lei? N-a fost cu mine.

Managerii companiilor din România prevăd noi scumpiri în această primăvară. Fără angajări, deși volumul de muncă crește

Prețurile ar putea să crească și mai mult în această primăvară. Avertismentul vine din partea șefilor de companii din mai multe sectoare, în contextul în care s-au scumpit unele materii prime. Cei mai mulți dintre managerii chestionați de Institutul Național de Statistică estimează că nu va crește numărul de salariați, chiar dacă vor avea mai mult de lucru în perioada următoare.

Experiment Știrile TVR la cumpărături

În Piața Obor, cea mai mare și, teoretic, cea mai ieftină din Capitală, era forfotă mare la amiază. Cu toate acestea, mulți bucureșteni s-au „mulțumit” doar cu privitul produselor românești. Prețurile i-au ținut la distanță.

Roșiile costă cel puțin 30 de lei kg. Cartofii noi, 15 lei, iar castraveții, 12 lei. Toate cu pretenții de marfă românească.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: Roșiile românești sunt de departe cele mai scumpe produse. Acestea costă între 30 și 40 de lei. Din păcate, nu am reușit să filmăm niciun preț. Și asta pentru că vânzătorii le-au ascuns de fiecare dată când au văzut camera de filmat.

Nu are lumea bani. E piața goală, care în sezonul ăsta când ieșea trufandaua mai ciuguleam. Acum mort. Iau puțin. De 5 lei, 4 lei, 3 lei. Nu o fi și din cauza prețurilor?? Posibil să fie. Dar noi avem prețuri bune. E o sărăcie peste tot, spune o vânzătoare.

Legumicultorii susțin că ei vând roșiile la prețuri și de zece ori mai mici.

Tina Mereuță are în apropiere de Galați câteva solarii în care cultivă roșii și castraveți, din răsadurile pe care tot ea le crește.

Tina Mereuță, producătorde  roşii: La piață, în mod direct, la ora actuală, 4 lei, 5 lei, dacă e criză, dacă nu și mai jos la 2-3 lei, pentru că te uiți și la om, pentru că omul nu are de unde să îți dea.

Dacă adăugăm pe lista și carne, cheltuielile explodează. Un kg de miel poate ajunge până la 48 de lei și chiar la 84 de lei, dacă alegem mușchi de berbecuț, 1 kg de brânză este în jur de 50 de lei și 1 kg de pulpe de pui, 16 lei.

Prin urmare, dacă ar fi să cumpărăm câte un kg de cartofi noi (15 lei), castraveți (12 lei), roșii românești (35 lei), mușchi de vită (120 lei), miel (48 lei), brânză (50 lei) și pui (16 lei), ar trebuie să scoatem din portofel sau de pe card aproape 300 de lei. (296 lei)

17 alimente cu adaos comercial plafonat

În acest moment, 17 alimente de bază au adaosul comercial plafonat. Măsura se va aplica până la finalul anului. Dar analiștii economici spun că scumpirile vor continua.

Adrian Negrescu, analist economic: Chiar dacă inflația se va tempera în lunile următoare, vom avea în continuare scumpiri, pe ansamblu, de 4-5 la sută în fiecare lună, iar banii pe care îi câștigăm vor valora tot mai puțin. Putem reduce inflația dacă statul va reduce pragurile de preț la energie și gaze, dacă va mai tăia din taxe, mai ales cele salariale, și dacă va lua măsuri pentru a aduce banii europeni în economie. Altfel, chiar crescute din pix, salariile, pensiile se vor devaloriza în continuare, pe fondul scumpirilor în lanț din economie.

Ministrul Agriculturii ia în calcul ca de la vară să fie plafonat adaosul comercial pentru toate produsele agro-alimentare românești.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă