Lumea veche a satului, readusă la viață cu ajutorul arhivelor. Proiect cultual inedit în Țara Făgărașului

15 septembrie 2024, 19:29

Lumea veche a satului poate fi readusă la viață cu ajutorul arhivelor. Câteva asociaţii din Țara Făgărașului încearcă să conserve cât mai bine patrimoniul cultural rural, cu ajutorul fotografiilor, al documentelor şi registrelor găsite prin podurile caselor sau în depozitele unor instituții. Acestea sunt apoi digitalizate și puse la dispoziția publicului pe internet.

Trei asociații și o fundație colaborează pentru a aduna fotografiile și documentele despre satul Șona din județul Brașov. Au făcut apel la săteni să caute prin sertare orice fel de poză, au studiat și arhive ale unor instituții, unele chiar din Statele Unite. Vor realiza un website cu peste 3000 de fotografii și documente pentru a reda viața socio-culturală a satului pe parcursul unui secol.

Diana Iabraşu, Asociația Monumentum: „Încercăm să ne dam seama cum putem crea o rețea a oamenilor care sunt pasionați, care cercetează, care sunt inspirați, dacă sunt artiști, dacă sunt oameni obișnuiți. Este esențial, necesar și aproape obligatoriu să lucram și să ne conectăm unii cu alții. Altfel, patrimoniul fotografic nu face altceva decât să se degradeze de la zi la zi.”

Radu Bârlă, istoric: „Materialele fotografice sînt răspândite. Fie în arhive familiale, fie în fonduri de fotografie aflate în patrimoniul unor instituții de specialitate publice – muzee, arhive, biblioteci – fie în colecții private. la noi, muzeele nu prea au colecțiile digitalizate și încărcate pe siteuri.”

Proiectul de la Şona vizează și istoria prezentă a satului. Astfel, a fost organizat un atelier de fotografie pentru copii cu o micro-expoziție colectivă. Și în alte sate din zona Făgărașului se lucrează la crearea unor arhive locale.

Marlene Herberth, co-fondator Asociația „Fuga Lolelor” Cincu: „Avem foarte multe lucruri disparate, risipite prin comunitate, prin România, prin Germania, pe unde au plecat cincani. Și acum încercăm să facem o arhivă printr-un muzeu „in progress” îi zicem noi, muzeu în devenire. Să adunăm o colecție relevanta pentru Cincu și regiune.”

Familia pictorului Ștefan Câlția este cea care a început arhivarea fotografiei vechi în urmă cu mulți ani. Procesul a fost preluat și continuat de câteva asociații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite