Locuitorii unui cartier din Dărmănești, județul Bacău, sunt terorizați de un urs. Acesta dă iama zilnic în animalele din gospodării
Locuitorii unui cartier din orașul Dărmănești, județul Bacău, sunt terorizați de o lună de un urs care seară de seară coboară în localitate și mănâncă animalele din gospodării. Autoritățile au emis mai multe mesaje Ro Alert, dintre care două numai în noaptea de joi spre vineri. Vânătorii l-au alungat de nenumărate ori, însă localnicii se simt neajutorați și le este frică să mai iasă din case după lăsarea întunericului.
Masculul de peste 200 de kilograme a fost surprins de o cameră cu termoviziune. Seară de seară, acesta îi terorizează pe locuitorii cartierului Sălătruc din orașul Dărmănești, județul Bacău. În ultima lună a intrat în peste 10 gospodării, unde a omorât mai multe animale. Ultimul atac a avut loc în noaptea de joi spre vineri.
Oamenilor le este frică acum să mai iasă din curți după lăsarea întunericului.
Chiar dacă vânătorii, polițiștii locali și jandarmii sunt tot timpul în alertă, ursul nu se sfiește să atace.
Ioan Călugăru, paznic de vânătoare, Asociația Colț Alb, Dărmănești, județul Bacău: Zilele trecute a fost surprins de un cetățean în curte și l-a alungat. Aseară a fost aici unde ne aflăm și peste 2 ore a fost mai la vale, unde i-a luat unui alt cetățean o oaie.
Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, județul Bacău: Până acum am făcut tot ce a ținut de noi pentru îndepărtarea ursului din zona respectivă. Se pare că nu este eficientă această măsură pentru că, repet, la jumătate de oră, ursul revine.
Specialiștii în cinegetică spun că singura măsură care a mai rămas în acest caz este împușcarea.
Radu Ghidau, avocat, Federația Asociațiilor de Vânătoare din România: Orice primar trebuie să știe că există un cadru normativ special care permite extragerea urșilor care intră în mod repetat pe raza teritorială a unei localități, sau care au comportament agresiv față de om și față de bunurile sale, adică pot constitui un pericol. Ordonanța de Urgență a Guvernului 81/2021.
Potivit Ministerului Mediului, anul trecut au fost 464 de apeluri la 112, prin care oamenii semnalau probleme cu urșii. În doar 27 de situații, animalele au fost împușcate.
În ceea ce privește pagubele făcute de animalele sălbatice, statul a plătit numai în primele nouă luni ale anului trecut peste 21 de milioane de lei.