Luni 5 mai 2025 | București 24˚C / Cer variabil

Trei ani de război | Lideri din Europa și Canada, la Kiev. UE va debloca un ajutor de 3,5 miliarde de euro

24 februarie 2025, 08:39 (actualizat 24 februarie 2025, 18:36)

Trei ani de lupte crâncene pentru libertatea Ucrainei s-au împlinit astăzi. Alături de preşedintele Volodimir Zelenaki au fost toţi liderii europeni şi nu numai. Toţi au spus că sunt în continuare alături de Ucraina pe care o vor ajuta în perioada următoare cu noi pachete militare, în valoare de miliarde, ajutor umanitar şi energetic.

Ajunşi la Kiev cu trenul, liderii europeni şi premierul canadian, s-au recules în Piaţa Maidan unde au aprins lumânări şi au depus coroane de flori în amintirea celor căzuţi pe front.

Summitul a fost deschis de preşedintele Zelenski care le-a mulţumit ucrainenilor pentru eroismul de care au dat dovadă în trei ani de luptă şi rezistenţă împotriva Rusiei.

Apoi, pe rând, liderii lumii, prezenţi fizic sau online au reiterat sprijinul Ucrainei.

Spania va oferi un pachet de sprijin militar în valoare de un miliard de euro, nordicii vor oferi ajutor umanitar, militar şi energetic, Marea Britanie a anunţat cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi confirmă că e dispusă să trimită trupe în Ucraina.

Keir Starmer: Voi discuta următorii paşi cu liderii G7. Şi mi-e clar că G7 ar trebui să fie gata să-şi asume mai multe riscuri, inclusiv în ce priveşte preţul petrolului, sancţionând giganţii ruşi şi urmărirea băncilor care fac posibilă ocolirea sancţiunilor.

Ursula Von Der Leyen: Un nou ajutor de 3,5 miliarde de euro pentru Ucraina va fi disponibil în martie. În al doilea rând, aşa cum a spus deja preşedintele Costa, va fi un Consiliu European extraordinar în care voi prezenta un plan complex pentru investiţiile în apărare, pentru creşterea producţiei europene de arme şi capabilităţi militare, dar şi pentru investiţii în apărarea Ucrainei. 

Prezenţa fizică a celor 13 lideri, cărora li s-au alăturat online încă 24, inclusiv preşedintele interimar Ilie Bolojan, transmite un mesaj de solidaritate a Europei cu Ucraina la trei ani de la invazia ruşilor, dar în egală măsură şi un mesaj de forţă.

Preşedintele Consiliului European, Antonio Costa: Prezenţa noastră aici este o demonstraţie a solidarităţii noastre cu poporul ucrainean şi cu dumneavoastră, d-le preşedinte Zelenski.

Maia Sandu: Curajul Ucrainei a ţinut Moldova în siguranţă şi în pace. Eroismul şi sacrificiul ucrainenilor ne-au ferit de război. Vom fi mereu recunoscători.

Pentru Rusia, reluarea dialogului cu Uniunea Europeană, fie şi la masa negocierilor de pace pentru Ucraina este de neconceput în acest moment.

În opinia Kremlinului, Europa ar fi convinsă că trebuie continuat războiul din Ucraina. De aceea, spunea Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Rusia  nu vede de ce ar fi interesată de reluarea vreunui dialog cu Uniunea Europeană, transmite de la Moscova corespondentul TVR Liviu Iurea.

Deocamdată Uniunea Europeană doreşte izolarea Rusiei şi găsirea unei căi de a colabora cu Statele Unite. La asta ar putea contribui chiar Ucraina, care potrivit viceprim ministrului de la Kiev urmează să semneze acordul cu Statele Unite privind exploatarea resurselor minerale.

Cel mai păzit loc din Ucraina este gara din Kiev. Luni dimineața 13 lideri europeni și premierul Canadei, președinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen, însoțită de președintele Consiliui european Antonio Costa și mai mulți comisari, au ajuns în capitala Ucrainei pentru un summit pe care Volodimir Zelenski l-a numit crucial.

Prezența fizică a celor 13 lideri, cărora li s-au alăturat online încă 24, inclusiv președintele interimar Ilie Bolojan, transmite un mesaj de solidaritate a Europei cu Ucraina la trei ani de la invazia rușilor, dar în egala măsură și un mesaj de forță.

„Suntem astăzi la Kiev, pentru că Ucraina este Europa. În această luptă pentru supraviețuire, nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este destinul Europei”, a scris Ursula von der Leyen pe platforma X înainte de a ajunge la Kiev.

În paralel, la Bruxelles are loc Consiliul de afaceri exxterne, prezidat de șefa diplomației europene în timpul căruia se va adopta un nou set de sancțiuni. Uniunea Europeană va interzice, printre altele, importul de aluminiu rusesc.

Kaja Kallas, şefa diplomaţiei europene: Trebuie să sprijinim Ucraina acum mai mult ca niciodată. Discutăm şi sper să şi adoptăm al 16-lea pachet de sancţiuni care vizează şi petroliere fantome ale Rusiei şi alte chestiuni. De asemenea, înaintăm cu noua iniţiativă de apărare pentru a sprijini Ucraina cu muniţie pe termen scurt.

Pe front a fost o noapte de foc la propriu pentru că soldații ucraineni au atact cu drone pentru a treia oara de la începutul anului rafinăriile rusești de la Ryazan, o regiune rusă de la graniță.

În remarci către presă în timpul nopţii, în timpul călătoriei cu trenul spre Kiev, Ursula von der Leyen a subliniat necesitatea intensificării ajutorului militar.

„Trebuie să accelerăm imediat livrarea de arme şi muniţie”, a arătat şefa executivului UE, adăugând că va prezenta în curând un plan pentru creşterea producţiei de arme şi a capabilităţilor de apărare în UE, de care Ucraina ar urma de asemenea să beneficieze.

Von der Leyen a anunţat de asemenea noi măsuri pentru a creşte securitatea energetică a Ucrainei şi a UE. Ea a spus că obiectivul este de a integra pe deplin pieţele energetice din Ucraina şi Republica Moldova în reţeaua electrică a UE până la sfârşitul anului viitor.

„Parteneriatul nostru apropiat este atât în interesul Ucrainei, cât şi în interesul Europei”, a mai spus fostul ministru german al apărării.

„În urmă cu trei ani, în chiar acest moment, invazia Rusiei a distrus pacea în Ucraina şi a provocat o imensă suferinţă poporului ucrainean„, a postat Costa pe X luni dimineaţă, cu mai multe ore înainte de sosirea la Kiev.

„Astăzi suntem toţi ucraineni. Suferinţele pe care vi le-a adus Rusia de la începutul acestui război neprovocat sunt crude şi de neiertat„, a afirmat Costa într-o înregistrare video dată publicităţii cu acest prilej.

„Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană şi securitatea Ucrainei este securitatea Europei”, a subliniat el.

Potrivit datelor Comisiei Europene, UE şi cele 27 state membre au susţinut Ucraina în ultimii trei ani cu aproape 134 de miliarde de euro, dintre care 48 de miliarde de euro reprezentând asistenţă militară. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite