Lazăr Comănescu este noul Secretar General al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră

Este pentru prima dată în istoria organizației când România va deține această funcție și este prima poziție de secretar general al unei structuri de cooperare regionale obținută de România.
Obținerea acestui mandat de către România este rezultatul unui intens efort politico-diplomatic al MAE, derulat consecvent în relație cu statele membre OCEMN în ultimele 7 luni.
Alegerea ambasadorului Lazăr Comănescu la conducerea Secretariatului OCEMN reprezintă o confirmare a contribuției și expertizei României pe dimensiunea cooperării regionale la Marea Neagră, precum și a calității profesionale de excepție a candidatului român, fost ministru al afacerilor externe al României și fost consilier prezidențial pentru politică externă.
“Am convingerea că prin aportul noului Secretar General, OCEMN va fi și mai eficientă în a contribui la relațiile de bună vecinătate dintre statele din regiunea extinsă a Mării Negre și la promovarea stabilității și prosperității în plan regional, prin cultivarea unui dialog autentic între statele membre, precum și între Organizație și Uniunea Europeană”, a declarat ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Procesul de Cooperare la Marea Neagră a fost lansat prin semnarea Declarației de la Istanbul din 25 iunie 1992, având ca obiectiv accelerarea dezvoltării economice și sociale a statelor participante, prin intensificarea cooperării multilaterale și folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografică și complementaritatea economiilor naționale.
La 5 iunie 1998, statele participante au semnat Carta OCEMN – documentul fondator al organizației, care a intrat în vigoare la 1 mai 1999, marcând transformarea inițiativei politice într-o organizație internațională cu caracter regional.
În prezent, OCEMN cuprinde 13 state membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, R. Macedonia de Nord, România, Federația Rusă, Turcia, Ucraina și Serbia.