La mulți ani, Florin Piersic! Legenda scenei românești își sărbătorește ziua de naștere

Astăzi, scena teatrului și cinematografiei românești strălucește mai puternic ca oricând, pentru că este ziua marelui Florin Piersic! Un simbol al artei și al sufletului românesc, Florin Piersic (89 ani) continuă să inspire generații prin talentul său unic, carisma inegalabilă și poveștile sale pline de farmec.
Născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, Florin Piersic este unul dintre cei mai iubiţi şi mai prolifici actori din România, cu o carieră impresionantă atât în teatru cât şi în cinema şi televiziune.
Florin Piersic a absolvit Liceul de băieţi nr. 3 din Cluj, iar apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC, astăzi UNATC). I-a avut colegi de generaţie pe Leopoldina Bălănuţă, Geta Angheluţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu, Gheorghe Popovici Poenaru, Liviu Crăciun, Radu Voicescu, Anatolie Spânu şi alţii. A debutat la Teatrul Naţional din Bucureşti cu rolul Richard din „Discipolul…“ şi cu Alexei din „Tragedia optimistă“.
S-a căsătorit în anii ‘60 cu actriţa Teatrului Mic Tatiana Iekel, născută în 1932, cu care l-a avut pe primul lor copil, actorul Florin Piersic jr. După divorţul de prima soţie, Piersic s-a căsătorit cu actriţa Ana Szeles, născută în 1942 la Oradea, cu care l-a avut pe cel de-al doilea fiu, pe Daniel. În 1985 Ana Szeles a cerut şi a obţinut divorţul, apoi s-a mutat împreună cu fiul în Ungaria. Florin Piersic s-a recăsătorit în 1993 cu Anna Torok, o clujeancă cu care avea o relaţie de şapte ani.
În teatru, Florin Piersic a primit elogii pentru interpretarea Indianului din dramatizarea după „Zbor deasupra unui cuib de cuci“ şi pentru rolul din „Cartea lui Ioviţă“, ambele pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, dar şi pentru Lenny din „ Oameni şi şoareci“, după John Steinbeck. În cinema, a fost poate singurul „june prim“ real pe care l-am avut, într-o epocă în care încă se mai purtau junii primi. De-a lungul anilor ’60, a cochetat cu acest statut în câteva filme remarcabile ale perioadei: „Ciulinii Bărăganului“ (debutul său pe marele ecran), „S-a furat o bombă“ (în regia lui Ion Popescu-Gopo), „Neamul Şoimăreştilor“.
Consacrarea avea însă să i-o dea tot Gopo, oferindu-i rolul titular în „De-aş fi… Harap Alb“, un mare succes. Memorabile sunt, în aceeaşi perioadă, şi rolurile din „Columna“ (ofiţerul roman Sabinus, orbit după ce asistă la un misteriu al femeilor dace) sau „Mihai Viteazul“ (căpitanul Preda Buzescu). Un nou moment sideral al carierei sale îl va reprezenta interpretarea haiducului Anghel Şaptecai, în trei filme regizate de Dinu Cocea la începutul anilor ’70, personaj romantic care-o avea ca parteneră pe focoasa Marga Barbu.
Alte roluri remarcabile ale anilor ’70, sunt cele din serialul TV „Un august în flăcări“, cel al haiducului titular din „Pintea“ şi cel din comedia romantică „Eu, tu şi Ovidiu“, regia Geo Saizescu. Al treilea moment fast este cel al anilor ’80, când îl joacă pe justiţiarul paşoptist Mărgelatu în şase filme, serie începută cu „Drumul oaselor“ (1980), mai întâi în regia lui Doru Năstase (trei filme), apoi, după dispariţia acestuia, a lui Gheorghe Vitanidis şi Mircea Moldovan. După Revoluţie, a mai apărut doar în trei producţii: „Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea“ (2003), „Fix Alert“ (2005) şi „Eminescu versus Eminem“ (2005), ultimele două în regia fiului său, Florin Piersic jr. În 2009 a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul festivalului de film Transilvania.
În ultima perioadă, marele actor s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate. Însă a reușit să treacă cu bine peste momentele grele. După o operație dificilă la genunchi, Piersic a început seria unor intervenții chirurgicale complexe la care a fost supus, în cursul anului trecut.

El a fost operat la genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca, ulterior a fost transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici, având un stimulator cardiac. Apoi, a ajuns la Bucureşti, unde a fost inițial internat la Institutul „Matei Balş”, respectiv la Spitalul Foișor.