Kyiv Post: Imagini cu forțele speciale ucrainene interogând mercenari Wagner în Sudan. Șeful spionajului militar, Kirilo Budanov, a promis că criminalii de război ruși vor fi nimiciți oriunde s-ar afla

Însemn mercenari Wagner/ Profimedia Images
11 februarie 2024, 16:16 (actualizat 11 februarie 2024, 16:22)

Surse Kyiv Post din serviciile speciale ale Ucrainei au furnizat un videoclip care arată militari din forțele speciale interogând mercenari Wagner capturați în Republica Sudan. Șeful Direcției de Informații Militare, Kirilo Budanov, anunțase anul trecut că „criminalii de război ruși din orice parte a lumii vor fi distruși, oriunde s-ar afla”.

În una dintre secvențe, operatorii forțelor speciale din grupul de luptă Timur, parte a Direcției de Informații Militare (HUR) din Ucraina, examinează vehicule militare. Urmele gloanțelor de pe un camion sunt mărturia luptelor care s-au dat. Corpul unui soldat ce poartă însemnele Wagner poate fi văzut pe scaunul pasagerului.

În material este redat și un interogatoriu.

Un militar ucrainean interoghează un prizonier vorbitor de limbă rusă. Acesta mărturisește că face parte dintr-un grup de mercenari Wagner PMC trimiși în Sudan pentru a răsturna guvernul.

Ce grad ai?„, întreabă ofițerul ucrainean.

– Soldat.

– Din ce unitate?

– PMC Wagner.

– Cum ai ajuns în Sudan?

– Am condus prin Republica Centrafricană până la Khartoum.

– Cu ce scop?

-Pentru a răsturna guvernul.

– Câți sunteți aici?

– 100 de oameni.

Doi prizonieri africani, cel mai probabil recrutați de mercenarii Wagner, sunt și ei interogați alături de soldatul care vorbește rusă. Ei admit că ar fi fost plătiți cu o mie de dolari.

Potrivit surselor deschise, forțele speciale ucrainene operează de cel puțin câteva luni în Sudan, notează Kyiv Post.

Un material video anterior a arătat drone ucrainene folosite pentru eliminarea mercenarilor ruși și a „partenerilor teroriști locali din Sudan”. Filmate „în ultimele săptămâni”, într-o parte a țării care nu a fost identificată, secvența arată lovituri efectuate asupra a 3 tipuri de vehicule.

Sursele Kyiv Post din serviciile speciale din Ucraina au declarat: „Operațiunile de distrugere a mercenarilor ruși și a partenerilor lor teroriști locali din Sudan este cel mai probabil opera forțelor speciale ucrainene… Operațiunea pe care am planificat-o [în Sudan] este în curs de desfășurare.”

În luna noiembrie a anului trecut, Kyiv Post a mai obținut două secvențe care ar fi arătat militari din forțele speciale vânând mercenari în Sudan.

Cum era de așteptat, un purtător de cuvânt al Direcției de Informații Militare nici nu a confirmat, nici nu a infirmat implicarea militarilor ucraineni în alte teritorii, inclusiv în Sudan.

De ce operează forțe ucrainene în Sudan?

În luna mai a anului trecut, șeful Direcției de Informații Militare, Kirilo Budanov, a anunțat că Ucraina este hotărâtă să „distrugă criminalii de război ruși din orice parte a lumii, oriunde s-ar afla.”

O campanie în curs de desfășurare, sprijinită de stat, cu operatori speciali ucraineni din străinătate, pentru a vâna angajații Wagner dislocați în Sudan, ar fi în concordanță cu promisiunea lui Budanov, notează Kyiv Post.

Rusia, împreună cu Grupul Wagner, a fost implicată direct în lovitura de stat din Sudan din 2019, sprijinindu-l pe Hemedti și pe luptătorii săi în conflict și furnizându-le arme.

Wagner a livrat, de asemenea, rachete sol-aer Forței de reacție rapidă sudaneze (RSF).

O sursă sudaneză a declarat pentru CNN în 2023 că aproximativ 90% din armele RSF au venit de la Wagner. Canalul de aprovizionare încă este deschis, chiar și după moartea liderului Wagner Evgheni Prigojin și a adjunctului său Dmitri Utkin, într-un accident de avion în Rusia, a spus aceeași sursă.

CITEȘTE și Mărturii din Sudan: „În fiecare zi auzeam bombe căzând, auzeam că oameni pe care îi cunoșteam au murit, inclusiv copii, alții că au fost strămutați. Am trăit cu frică atât ziua, cât și noaptea”

În septembrie, președintele Volodimir Zelensky a declarat că a avut o întâlnire cu șeful Consiliului suveran sudanez, Abdel Fattah al-Burhan, în timp ce călătorea prin aeroportul irlandez Shannon.

„Am discutat despre provocările noastre comune de securitate, și anume despre activitățile grupurilor armate ilegale finanțate de Rusia”, a explicat Zelensky, într-o postare pe rețelele de socializare.

Războiul din Sudan – peste 7 milioane de refugiați

Un război civil între două facțiuni rivale ale guvernului militar al Sudanului, Forțele Armate sudaneze (SAF) sub conducerea lui Abdel Fattah al-Burhan și Forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) sub conducerea lui Hemedti, a început pe 15 aprilie 2023. Luptele au fost concentrate în jurul capitalei Khartoum și în regiunea Darfur.

Până pe 21 ianuarie 2024, între 13.000 și 15.000 de persoane au fost ucise și 33.000 rănite.

Luptele care fac ravagii în Sudan între armată şi paramilitari au dus la strămutarea a 7,1 milioane de persoane, potrivit datelor ONU din decembrie. Potrivit organizației, este „cea mai mare criză de refugiaţi din lume”.

Războiul între şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, şi secundul său, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut ca Hemedti, şeful redutabilelor Forţe de sprijin rapid, s-a extins la finele anului trecut în zona est-centrală a ţării, unde oraşul Wad Madani servea drept refugiu pentru cei strămutaţi.

Numărul celor dislocați depășea atunci 7 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane s-au refugiat în ţările vecine.

ONU cere sprijin internaţional pentru a ajunge la 18 milioane de oameni care au nevoie de ajutor umanitar în Sudan

Potrivit UNICEF, cel puţin 150.000 de copii au fost forţaţi să-şi părăsească domiciliul „în mai puţin de o săptămână”.

Potrivit organizației Human Rights Watch, Forțele de sprijin rapid FSR au săvârșit crime împotriva umanității și crime împotriva civililor în Darfur în 2014 și 2015. Hemedti a fost implicat și în masacrul din 23 noiembrie 2004 din satul Adwa. RSF sunt responsabile și de masacrul din Khartoum din 3 iunie 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite