Israelul ”obstrucţionează” accesul la victimele atacului din 7 octombrie, susţin anchetatori ai ONU. ”Ne-am confruntat cu o lipsă de cooperare”

Armata israeliană
Armata israeliană / Arhivă
16 aprilie 2024, 15:04

Israelul „obstrucţionează” accesul la victimele atacului grupării Hamas din 7 octombrie 2023, au denunţat marţi anchetatori ONU, sugerând o „lipsă de cooperare” din partea autorităţilor israeliene, relatează AFP.

„Deplâng faptul că oamenilor din Israel care doresc să vorbească cu noi le este refuzată această posibilitate, întrucât nu putem intra în Israel”, a declarat Navi Pillay, şefa Comisiei de anchetă a ONU cu privire la încălcările drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel.

Comisia, creată în 2021 de către Consiliul ONU pentru drepturile omului, a prezentat un raport de activitate în faţa diplomaţilor la Geneva în cadrul unei reuniuni organizate de Egipt.

Pillay – fost Înalt comisar pentru drepturile omului, fost preşedinte al Tribunalului Penal Internaţional pentru Rwanda şi fost judecător la Curtea Penală Internaţională (CPI) – a explicat că respectiva comisie pe care o prezida examinează „crimele” comise în timpul atacului de către gruparea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului, precum şi pe cele comise de atunci de forţele israeliene în Fâşia Gaza şi în Cisiordania.

Israelul își amână operațiunea terestră în Rafah

Israelul urma să facă primii pași spre o ofensivă terestră în Rafah în această săptămână, dar a amânat aceste planuri, deoarece se gândește la un răspuns la atacul Iranului, spun două surse israeliene pentru CNN.

Comisia îşi va prezenta concluziile în luna iunie, a adăugat ea.

„Până în prezent, în ceea ce priveşte Israelul, ne-am confruntat nu doar cu o lipsă de cooperare, ci şi cu o obstrucţionare activă a eforturilor noastre de a strânge probe de la martori şi victime israeliene ale evenimentelor care au avut loc în sudul Israelului la 7 octombrie”, a adăugat un alt anchetator, australianul Chris Sidoti.

„Avem contacte cu multe persoane, dar ne-ar plăcea să fie mai multe”, a subliniat Sidoti.

„Profit de această ocazie pentru a face încă o dată apel atât la guvernul israelian să coopereze, cât şi la victimele şi martorii evenimentelor din sudul Israelului să contacteze comisia de anchetă pentru a ne spune ceea ce au trăit”, a adăugat el.

Comisia a fost înfiinţată în urma războiului de 11 zile între Israel şi Hamas în mai 2021, dar are de asemenea mandat de a studia toate cauzele profunde ale conflictului israeliano-palestinian.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie 2023, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP în baza cifrelor oficiale israeliene.

Israelul a lansat ca represalii o operaţiune militară în Fâşia Gaza care a făcut până în prezent 33.797 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite