Iranul confirmă că a lansat 200 de rachete împotriva Israelului. IDF: ”Atacul este o escaladare severă și periculoasă. Vor fi consecințe”. Teheranul a avertizat împotriva oricărei intervenţii militare pe teritoriul său
Israelul va riposta atacurilor lansate de Iran. Acesta este avertismentul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, după ce Iranul a tras aproximativ 200 de rachete balistice spre Israel. Atacul iranian nu s-a soldat cu victime în Israel, și asta datorita intervenției ferme a apărării israeliene, dar și a Marinei Militare a Statelor Unite. O primă ripostă a Israelului a fost noaptea trecută asupra obiectivelor Hezbollah din Liban.
O agenție de presă iraniană a difuzat momentul atacului cu rachete balistice împotriva Israelului. Iar un locuitor al Tel Avivului a filmat momentul în care o rachetă iraniana lovește suburbiile orașului israelian.
ACTUALIZARE: Atacul Iranului asupra Israelului riscă „să dea foc” întregului Orient Mijlociu, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, condamnând „cu cea mai mare fermitate” lansare de către Teheran a 200 de rachete asupra teritoriului israelian, relatează AFP şi dpa.
„Hezbollah şi Iranul trebuie să înceteze imediat atacurile împotriva Israelului”, a adăugat Scholz într-un comunicat publicat a doua zi după atac
ACTUALIZARE: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri în „termenii cei mai fermi” atacul cu rachete balistice al Iranului împotriva Israelului, avertizând împotriva unei noi escaladări a situaţiei în Orientul Mijlociu.
„Astfel de acţiuni ameninţă stabilitatea regională şi escaladează tensiunile într-o situaţie deja extem de volatilă”, a declarat Ursula von der Leyen, cerând tuturor părţilor să protejeze viaţa civililor nevinovaţi.
La rândul său, armata israeliană afirmase anterior că Iranul a tras în jur de 180 de rachete în direcţia teritoriului său şi că majoritatea au fost interceptate.
La Washington, Departamentul american al Apărării a estimat că Iranul a lansat marţi de două ori mai multe rachete asupra Israelului decât în cursul precedentului său atac din aprilie.
Potrivit primelor informaţii de care dispune Pentagonul, „Israelul a fost în măsură să intercepteze majoritatea rachetelor” care au pătruns pe teritoriul său, a adăugat el, menţionând că navele americane au tras în jur de zece rachete interceptoare în sprijinul Israelului.
„Au fost pagube minime la sol”, a adăugat generalul.
Pe 13 aprilie, ca ripostă la un atac sângeros imputat Israelului asupra consulatului iranian la Damasc, Iranul a tras asupra Israelului circa 350 de drone explozive şi rachete, primul atac direct de acest gen, în care a fost rănită o persoană din comunitatea beduină.
Majoritatea rachetelor au fost interceptate de Israel cu ajutorul unor ţări străine, în special Statele Unite.
Un palestinian din Cisiordania a fost ucis de resturile unei rachete iraniene, potrivit unui oficial local, citat de agenția AFP.
„Un muncitor palestinian din Jericho a fost ucis când bucăți dintr-o rachetă au căzut din cer și l-au lovit”, a declarat pentru AFP guvernatorul din Jericho, Hussein Hamayel.
Forțele Gardienilor Revoluționari Islamici a declarat că atacul a fost un răspuns la uciderea unor lideri importanți ai Hezbollah și ai mișcărilor susținute de Iran, inclusiv comandantul IRGC Abbas Nilforoshan și liderul Hezbollah Hassan Nasrallah. Aceștia au fost eliminați de Israel într-un raid asupra Beirutului, la finalul săptămânii trecute. În plus, Iranul a invocat și asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în luna iulie, pentru care Israelul nu și-a asumat responsabilitatea, dar este suspectat de implicare.
Israelul s-a bazat pe multiple sisteme de apărare pentru a contracara atacul. Deși Domul de Fier este sistemul cel mai cunoscut, responsabil cu interceptarea rachetelor cu rază scurtă de acțiune, în acest atac au fost utilizate și alte tehnologii avansate. Sistemul David’s Sling a fost folosit pentru rachetele cu rază medie și lungă, în timp ce sistemele Arrow 2 și Arrow 3 au interceptat rachetele balistice care zburau la mare altitudine.
Armata israeliană rămâne în stare de alertă maximă, iar oficialii au declarat că Israelul va riposta la momentul și locul ales de ei. De partea cealaltă, IRGC a avertizat că, în cazul unei represalii din partea Israelului, răspunsul Teheranului va fi „și mai zdrobitor și mai devastator„.
„Atacul Iranului este o escaladare severă și periculoasă. Vor fi consecințe… Vom răspunde oriunde, oricând și oricum vom alege, în conformitate cu directiva guvernului Israelului.”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF Daniel Hagari cu privire la atacul pe scară largă al Iranului:
Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: În timpul operațiunilor de apărare, am făcut multe interceptări. Au fost câteva situații de impact în centruI, în sudul țării. În acest moment, evaluam situația. Nu avem informații că ar exista victime. Îi vom apara pe cețățenii Israelului.
Iranul a avertizat miercuri împotriva oricărei intervenţii militare împotriva teritoriului său în sprijinul Israelului, după un atac cu rachete împotriva inamicului său jurat, ca răspuns la asasinarea liderilor Hamas şi Hezbollah, notează AFP.
„În cazul unei intervenţii directe din partea ţărilor care susţin regimul în agresiunea şi atacul împotriva Iranului, centrele şi interesele lor din regiune se vor confrunta, de asemenea, cu un atac puternic” din partea Iranului, a anunţat statul major al forţelor armate iraniene, într-un comunicat citat de agenţia locală Fars.
SUA ŞI Iordania au ajutat Israelul la interceptări
Casa Albă a condamnat atacul, iar președintele Joe Biden a ordonat forțelor americane din regiune să sprijine apărarea Israelului, inclusiv prin lansarea de interceptoare împotriva rachetelor iraniene. Detalii exacte despre cum au ajutat americanii la interceptarea rachetelor iraniene nu exista, deocamdată.
Președintele american Joe Biden și-a reafirmat și cu aceasta ocazie sprijinul ferm pentru Israel.
Joe Biden, preşedintele SUA: Armata Statelor Unite a sprijinit activ apărarea Israelului şi încă evaluăm impactul. Dar, pe baza a ceea ce ştim, atacurile (iranului) par să fi fost respinse şi ineficiente. Şi aceasta este dovada capacităţii militare a Israelului şI SUA.
Pentagonul a întărit spusele președintelui Statelor Unite și a confirmat că rachetele americane au interceptat rachete iraniene.
Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: În timpul atacului, armata americană s-a coordonat îndeaproape cu forţele de apărare israeliene pentru a ajuta la apărarea Israelului. Distrugătoarele Marinei SUA desfăşurate în regiunea Orientului Mijlociu au sprijint apărarea Israelului prin tragerea a aproximativ a 12 interceptoare împotriva rachetelor iraniene.
Premierul britanic, Sir Keir Starmer, a declarat într-o convorbire cu omologul său israelian că Marea Britanie „stă alături de Israel” și a subliniat dreptul acestuia la autoapărare.
Premierul israelian a declarat că atacul lansat de Iran nu și-a atins obiectivele și a promis că Israelul va riposta.
Benjamin Netanyahu a avertizat că Iranul va suporta consecințe grave pentru acest atac, afirmând că Teheranul „a făcut o mare greșeală și va plăti pentru asta„.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Regimul din Iran nu înţelege determinarea noastră de a ne apăra şi determinarea noastră de a riposta împotriva inamicilor. Sinwar şi Deif nu au înţeles, Nasrallah sau Mohsen nu au înţeles. Aparent, nici cei de la Teheran nu înţeleg acest lucru. Vor înţelege. Vom menţine regula pe care am stabilit-o: Oricine ne atacă, îl vom ataca!
Imediat după lansarea atacurilor de către Iran, companiile aeriene internaționale au intervenit pentru devierea zborurilor în afara regiunii aflate în conflict.