„Învaţă România – Profi de 10”, o campanie TVR1 și TVR INFO | Crezul profesorului Cătălin Popa: practica, mai presus de teorie

13 octombrie 2022, 17:13

Învăţătorii şi profesorii cu vocaţie construiesc România viitorului. Chiar dacă sistemul de învăţământ este într-o permanentă reformă şi problemele se rostogolesc an de an, jurnaliştii TVR INFO au găsit profii de 10, cei care învaţă România – o campanie a Ştirilor TVR.

Profesorul Cătălin Popa e născut în Craiova, dar a fost adoptat de Măgurele. Ne mărturisește sentimentele și crezul său, ca dascăl.

Cătălin Popa, profesor de Geografie: Ce mi-ar fi plăcut mie, dacă aș fi fost elev, de aici am plecat. De la propria mea experiență. Am ajuns la concluzia că trebuie să punem accentul și pe partea practică. Păcat ce se întâmplă acum în învățământ. Ei mă mai țin, copilașii pe care îi vedeți.

De la liceu am plecat, cu elevii de gimnaziu, către Smart Lab, o platformă didactică, unde elevii modelează teoria diverselor discipline cu ajutorul tehnologiilor de vârf.

Curios, și reporterul a redescoperit Geografia în imagini 5D și 6D. Gazdele îi provoacă pe elevi să propună noi forme de predare a lecțiilor.

Cătălin Popa, profesor de Geografie: Așa se vrea a fi Geografia modernă și sper să mergem în continuare pe latura aceasta, ieșim și pe teren, clasa a VIII-a, clasa a IX-a, vezi, palpezi. Vezi albia râului Argeș. Vezi sedimentele, vezi un ostrov. Și, categoric, astea îți vor rămâne, ca învățare durabilă.

Am ajuns apoi și într-o altfel de școală, a seismologiei, amenajată cu zece ani în urmă în fosta bibliotecă a Institutului Național pentru Fizica Pământului. Elevii vin aici pentru lecții predate de cercetători.

Dragoș Tătaru, cercetător, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului: Deși suntem un institut de cercetare, spunem noi că am reușit să le oferim activități pe înțelesul lor despre concepte uneori greu de explicat, dar despre care află în școală, de multe ori teoretic doar. Sunt extrem de curioși, nu se opresc niciodată să întrebe de ce și niciodată nu pun întrebări ca și cum n-ar avea sens.

Cătălin Popa e de-al casei. Chiar a pus la punct un opțional despre seismologie. Îl provocăm pe domnul profesor să ne spună cum își vede viitorul.

Cătălin Popa, profesor de Geografie: Iubesc prea mult meseria aceasta și iubesc prea mult copiiii, ca să mă văd în altă parte. Sunt sigur că tot aici voi fi, sunt sigur că tot în mijlocul elevilor voi fi, pasiunea n-are cum să mi-o ia nimeni. În fiecare an mă reinventez, că să spun așa, tot prin ei, prin copii.

Exemplul profesorului e urmat și de unii dintre foștii săi elevi.

Ioana Poterașu, studentă la Geografie: Când o să ajung profesor, îmi doresc să fiu un profesor care nu doar vine, deschide catalogul, pune absențele, predă teoria și asta a fost lecția.

Bogdam Petru, profesor de Geografie: Dacă n-aș fi avut un profesor precum dumnealui, probabil cariera mea ar fi fost astăzi alta. Încă mă ghidez și țin de principiile pe care dumnealui le aplica la clasă cu noi.

Lecțiile practice ale profesorului Popa au creat în liceul din Măgurele un fenomen al olimpicilor la Geografie. Peste 500 dintre elevii lui, din diverse generații, au câștigat însă amintirea unor lecții de viață.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite